Clausule voor terugkoop grond moet situaties als op het werkeiland voorkomen

De gemeente gaat voortaan bij de verkoop van grond voor de bouw van woningen of een bedrijf een clausule opnemen dat als een bouwplan niet binnen een bepaalde tijd wordt gerealiseerd, de gemeente het recht heeft de grond terug te kopen voor 90 procent van de eerdere verkoopsom. In de praktijk wordt deze regel al vaak toegepast, maar dankzij het CDA wordt dit nu standaard. Met een voorstel daartoe kreeg de fractie dinsdag de gehele gemeenteraad achter zich.
Drie jaar
Als er een bepaald stuk grond is verkocht voor een ontwikkeling, maar die ontwikkeling steeds wordt uitgesteld, blijft het stuk grond braak liggen. Tegelijkertijd kunnen er dan geen andere ontwikkelingen plaatsvinden, want ja, de grond is niet in eigendom van de gemeente. De nieuwe regel heeft tot doel dat de gemeente in dat geval de grond terug kan kopen. De termijn waarbinnen een project gerealiseerd moet zijn, is vastgesteld op drie jaar.
Er zijn voorbeelden van waar dit niet goed is gegaan. Zoals op het werkeiland in Lelystad-Haven, waar een projectontwikkelaar grond heeft gekocht voor de bouw van een appartementengebouw, maar dat gebouw al 15 jaar op zich laat wachten. Bij de laatste herbevestiging van de afspraken vier jaar geleden, onder toenmalig wethouder Jack Schoone, is de voorwaarde dat het ook binnen een bepaalde tijd gerealiseerd moet zijn, niet meegenomen.
Sentiment gedraaid
Inmiddels is het sentiment over het bouwplan, dat in 2007 goedkeuring kreeg van een eerder college, helemaal gedraaid. Zowel omwonenden als de gemeenteraad willen dat appartementengebouw op die plek niet meer, omdat dit het historische karakter van het werkeiland aantast. Maar omdat de grond is verkocht zonder termijn voor realisatie, kan de gemeente nu niets doen: als de ontwikkelaar de bouwvergunningen aanvraagt, moet de gemeente die verlenen. Doet men dat niet, dan kan de ontwikkelaar voor vele miljoenen euro’s een claim indienen bij de gemeente.