Burgemeester tevreden over effecten samenscholingsverbod
Burgemeester Ineke Bakker is tevreden over de effecten van het samenscholingsverbod in de Kempenaar. Dat is na aanhoudende overlast en straatintimidatie door bepaalde groepen jongeren rond de basisscholen Het Mozaïek en De Lepelaar en het winkelcentrum op 17 augustus ingesteld en geldt nog tot 17 november. Op 17 oktober worden de eerste effecten geïnventariseerd en wordt er vast gepraat over hoe het verder gaat van 17 november.
Geen waterbedeffect
Bakker antwoordde dat dinsdag op vragen van de SP. Die en ook andere partijen wilden weten of er geen sprake was van een ‘waterbedeffect’, waarbij de overlast zich verplaatste van het gebied waar het samenscholingsverbod geldt naar andere gebieden in de buurt. Bakker zegt geen signalen te hebben ontvangen dat daar sprake van is. “De groep heeft zich niet verplaatst. Er is wel sprake van een enkeling die zich bij een andere groep in de buurt heeft aangesloten.”
Verder gaf ze aan dat er sinds het verbod acht boetes zijn uitgedeeld en vier bestuurlijke brieven zijn verstuurd. Dat zijn brieven die worden gestuurd naar jongeren die overlast veroorzaken en dus ook bij hun ouders terechtkomen. Zo'n brief geldt als een waarschuwing en heeft de aankondiging dat bij nieuwe overlast een dwangsom van 1.000 euro wordt opgelegd. “Dat lijkt ook te werken, want we hebben tot nu toe geen dwangsommen hoeven op te leggen.”
Interventies
Verder gaf de burgemeester aan dat er een heleboel ‘interventies’ vooraf zijn gegaan aan het instellen van het verbod, waarbij de gemeente, politie, het jongerenwerk van Welzijn Lelystad, handhavers, de betrokken schoolbesturen, leerplichtambtenaren en andere organisaties allemaal betrokken zijn. Het samenscholingsverbod is een uiterst en tijdelijk middel, maar ook na afloop daarvan zal er nog preventieve en repressieve inzet worden gepleegd in het gebied, belooft de burgemeester.
Meer jongerenwerk
Los daarvan wisten wethouder Rinze Broekema en Welzijndirecteur Marieke Voogt de gemeenteraad dinsdag te melden dat het aantal jongerenwerkers in Lelystad volgend jaar verdubbeld zal worden. Nu zijn er vier voltijds banen (fte) beschikbaar, vanaf volgend jaar is dat acht. Dat heeft te maken met geld dat de gemeente krijgt voor het project ‘Preventie met gezag’, onderdeel van de gebiedsaanpak voor Lelystad-Oost, waarbij de komende jaren wordt ingezet om mensen die daar in achterstandsituaties leven en opgroeien vooruit te helpen.
Geplaatst op 11 oktober 2023.
{jcomments on}