Skip to main content

Brief over krapte stroomnet zorgt voor onduidelijkheid (update)

19 oktober 2023
Kees Bakker

Dat de krapte op het elektriciteitsnet er voor zorgt dat er geen ruimte is voor de uitbreiding van de elektriciteitsvraag van bedrijven en vanaf 2026 ook nieuwe woningen niet automatisch kunnen worden aangesloten op het net, baart ook wethouder Sjaak Kruis zorgen. Hij vindt de recente brief van netbeheerders TenneT en Liander hierover echter ook vooral onduidelijk.

Bestaande plannen

Dat de krapte op het elektriciteitsnet een bedreiging is voor de nieuwbouw van bedrijven en woningen, bleek al in juni van dit jaar. Dat er nu ook een jaartal wordt genoemd, 2026, is nieuw.

“De nieuwe brief die de netbeheerders hebben gestuurd zorgt echter ook voor onduidelijkheid. Tot nu toe is het zo dat Liander alle plannen en aanvragen die voor 27 november 2022 zijn ingediend kon garanderen van stroom. Daarin zitten bijvoorbeeld bedrijven als Bol en Bestseller, die aan de Flevokust Haven gaan bouwen, die hebben een contract en krijgen dus stroom. Wat dit betekent voor bedrijven die nu op de wachtlijst staan en voor de 1.500 woningen die Lelystad jaarlijks wil gaan bouwen, weten we nog niet. Pas half november komt Liander met informatie over welke ruimte er beschikbaar is voor welk gebied en hoeveel projecten van de wachtrij, naast de geplande woningbouw, er dan nog mogelijk zou kunnen zijn.  Dat betekent dat we wat dat betreft nog ruim een maand in onzekerheid zitten.”

Onterechte kritiek

Dat het probleem pas in 2029 definitief kan worden opgelost, is ook zorgwekkend. Dat de indruk wordt gewekt dat overheden hier ook schuldig aan zijn, door traag procedures in werking te zetten die bovendien lang duren, is wat Kruis betreft niet terecht.

“Laat ik een voorbeeld noemen. We weten al lang dat het onderstation bij de Maximacentrale verdubbeld zal moeten worden en dat dat daar niet kan. We hebben Tennet al heel lang gevraagd om plannen daarvoor, zodat we alvast procedures in werking kunnen zetten, maar die komen er maar niet.”

Noodmaatregelen

Dat neemt niet weg dat procedures om nieuwe stations of hoogspanningslijnen aan te leggen erg lang duren. “Als Tennet en Liander eerder met plannen waren gekomen, waren we al verder geweest. Voor nu is het wel van belang dat er een soort ‘Crisis- en herstelwet’ komt, waarbij die procedures sneller kunnen worden doorlopen. Dat zullen we ook richting de Tweede Kamer uiten.”

Minister Rob Jetten heeft dat ook al aangekondigd. Hij wil maatregelen nemen waardoor procedures sneller kunnen worden doorlopen of er tijdens bezwaarprocedures die bij de rechtbank of Raad van State lopen al wel mag worden gebouwd aan uitbreiding van het elektriciteitsnet.    

 

Geplaatst op 19 oktober 2023, aangepast op 20 oktober.

{jcomments on}