Model van nooit gebouwd VOC-schip krijgt plek in Batavialand
Batavialand heeft een bijzonder scheepsmodel gekregen van een Hollandse tweedekker uit 1665. Het is gemaakt en geschonken door architect Eric van der Stoep uit Middelbeers. Het is een door hem gebouwde ruim twee meter lange weergave van een schip dat destijds voor Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) wel is ontworpen, maar nooit gebouwd. Het heeft alleen fysiek bestaan als eerder model, en dat model is in de Tweede Wereldoorlog bij een bombardement verloren gegaan.
Van der Stoep heeft door het weglaten van de scheepshuid en de planken op de dekken de toeschouwers ook zicht geboden op de constructie van het schip en het interieur.
Van der Stoep (73) kreeg de interesse voor de modelbouw door zijn grootvader. Veertig jaar geleden legde hij de bodem van zijn model, maar aan de werkelijke realisering van het object begon hij pas ruim een decennium geleden. Met zicht op zijn levenseinde heeft hij zich de laatste jaren maximaal ingespannen om zijn model te voltooien en onder te brengen op een plaats waar een breed publiek er kennis van kan nemen en er veel aandacht is voor historische scheepsbouw: Batavialand.
Bij zijn werkzaamheden ging Van der Stoep niet over één nacht ijs: alle technische gegevens werden gecontroleerd, nagerekend en waar nodig aangepast. Aan elk detail besteedde hij zelf de nodige tijd, maar voor het maken van de zeilen kreeg hij medewerking van Paulette Hoppenbrouwers. De zorgvuldigheid van de modelbouwer is ook terug te vinden in een uitvoerige documentatie van teksten, afbeeldingen en tekeningen. Deze documentatie schenkt Van der Stoep ook aan Batavialand, als onlosmakelijk onderdeel van het modelbouwwerk.
Het schip is tot het einde van de Maand van de Geschiedenis (oktober) te zien in de hal van Batavialand Museum. De documentatie is ondergebracht in het studiecentrum van Batavialand en daar voor belangstellenden te raadplegen.
Foto: Rene Manders / DCI Media, 8 maart 2019
{jcomments on}