Skip to main content

Batavia'90 voor rechter wegens achterstallig salaris Gilbrano Plet

10 juni 2024
Theo van Rhijn

Semiprofvoetballer Gilbrano Plet stond vanochtend in de rechtszaal tegenover Batavia’90, waar hij speelt als centrumspits, omdat hij al een poos slechts kleine beetjes van zijn salaris krijgt. Hij wil best geloven dat het geen onwil is, maar hij wil en kan er niet langer op wachten, zei hij. "Ik kan ondertussen niet meer voldoen aan mijn financiële verplichtingen. Dat vreet aan je."

In februari wilde Plet ook al naar de rechter stappen, om zo’n 4.000 euro achterstallig salaris op te eisen. Dat werd toen vlak voor de zitting gestort en daarmee werd de rechtszaak voorkomen. Maar het ging direct daarna alweer mis. En deze keer werd de confrontatie dus niet afgewend. "Gisteren nog werd er 1830 euro gestort met het verzoek om het kort geding in te trekken," liet zijn advocaat weten in de rechtszaal. "Maar met die betaling staat er nog steeds 2.000 euro open."

Behalve voor de wedstrijden verschijnt de centrumspits ook op dinsdag en donderdag op het veld, voor de trainingen. Al met al is dat zestien uur per week en daarvoor krijgt hij 1500 euro per maand, met een bonus bij periodetitel of promotie.

Plet is tevens student bestuurskunde. Weliswaar werkt bij de gemeente Amsterdam, als onderstener van projecten in Noord voor mensen met een maatschappelijke achterstand, maar hij zegt dus zonder het salaris van Batavia niet rond te kunnen komen. "Ik heb deze inkomsten uit het voetbal wel echt nodig."

Plezier is weg

Hij zegt te lijden onder de strubbelingen. "Dit neemt mijn plezier in het voetbal wel weg en mijn geestelijke gezondheid lijdt hieronder." Hij heeft zijn contract met ingang van volgende maand opgezegd.

Waarom er niet wordt betaald, werd niet duidelijk tijdens de zitting. Er was niemand van de club aanwezig. In een brief eind vorig jaar aan Plet en zijn advocaat zou zijn gemeld dat het geld om het salaris te betalen er niet is en dat er alles aan werd gedaan om het probleem op te lossen.

Uitspraak over twee weken.

Dit bericht kwam tot stand in samenwerkinmg met Omroep Flevoland.