B+W neemt stelling tegen kritiek CU op toespraak tijdens dodenherdenking

Het college van burgemeester en wethouders is het volstrekt niet eens met de kritiek van de plaatselijke fractie van de ChristenUnie op de toespraak die Tony Merkelbach hield bij de dodenherdenking in Lelystad. Het college is ook niet van plan hem hierop aan te spreken. “Het college ziet geen reden maatschappelijke discussies uit de weg te gaan.”
(On)gelijkheid
ChristenUnie had schriftelijke vragen gesteld over de toespraak van de voorzitter van de stichting Herdenken, Verzoenen en Vrijheid, die jaarlijks de dodenherdenking in Lelystad organiseert. In een dodenherdenking met toespraken die ingingen op de gelijkheid tussen mensen, noemde Merkelbach de verschillen tussen mannen en vrouwen in onze maatschappij, en specifiek de Rooms-Katholieke kerk, waar mannen nog altijd een dominante positie hebben. “Dat leidt tot verschillen in bejegening, beloning en toegang tot rollen en functies. Denk aan zoiets als de positie van de vrouw binnen de Rooms-Katholieke kerk, en niet alleen daar. Telkens weer dat verschil met de man. Maar ook diezelfde Rooms-Katholieke kerk die verschil maakt tussen homo’s, hetero’s en transgenders De laatste groep kan niet eens alle sacramenten ontvangen. En u weet dat er landen zijn waar de LHBTQI-gemeenschap niet welkom is en zelfs concreet gevaar loopt. Niet de overeenkomsten, wij zijn toch allemaal mensen, doen ertoe, maar de verschillen.” Merkelbach baseerde zijn opmerkingen mede op eigen ervaringen binnen de Rooms-Katholieke kerk.
Volgens ChristenUnie waren die uitspraken polariserend en past een dergelijk oordeel niet in een toespraak tijdens de dodenherdenking ‘waar gezamenlijkheid, inclusiviteit en respect voor alle groepen in de samenleving centraal zouden moeten staan’. De partij vroeg het college in gesprek te gaan met Merkelbach en er op toe te zien dat ‘toekomstige toespraken tijdens de Dodenherdenking zich beperken tot het herdenken van oorlogsslachtoffers, en zich onthouden van polariserende of oordelende uitspraken over religieuze of maatschappelijke groepen’.
Nette bewoording
Beide is het college niet van plan. “Het college is van mening dat de voorzitter in nette bewoording en vanuit zijn eigen perspectief aandacht heeft gevraagd voor gelijke behandeling van mannen, vrouwen, hetero’s, homo’s en transgenders. Het college ziet vooral dat door een dergelijk voorbeeld te noemen er een discussie ontstaat in de samenleving. En dat laat zien dat het onderwerp leeft. Het college is alert op polarisering in de samenleving. Met polarisering wordt bedoeld: het proces waarbij tegenstellingen tussen groepen toenemen en extremere standpunten worden ingenomen. In dit geval werd een observatie benoemd waar een maatschappelijke discussie uit volgt. Een maatschappelijke discussie is een open uitwisseling van meningen over een belangrijk onderwerp in de samenleving, waarbij ruimte is voor verschillende standpunten, nuance en dialoog en waarvan het doel is: begrip, oplossingen of beleid. Het college ziet geen reden een maatschappelijke discussie uit de weg te gaan.”
De dodenherdenking in het Stadspark is live uitgezonden door Radio Lelystad en via deze link terug te luisteren.