Skip to main content

Anderhalf jaar voor hardrijder die opa en kleinzoon doodreed

02 februari 2022
Geschreven door Kees Bakker

De 28-jarige Lelystedeling die op 29 november 2019 een dodelijk ongeval veroorzaakte op de Larserdreef, moet 18 maanden de cel in. Daarnaast mag de man vier jaar lang geen auto besturen. Tot die straf is de rechtbank vandaag (woensdag) gekomen.

Enorme impact

Het ongeluk maakte destijds in Lelystad veel los. Op een vrijdagavond raakte de Land Rover van de veroordeelde vol een Toyota Aygo die ter hoogte van de kruising met Delfland in de Landstrekenwijk de Larserdreef op reed om via de voorsorteerstrook op het midden van de weg linksaf te slaan. In die auto zaten een man van 67, zijn 64-jarige vrouw en hun kleinzoon van 4. De kleinzoon en zijn opa waren op slag dood. De vrouw werd zwaar gewond afgevoerd naar het ziekenhuis en overleefde het ongeval.

Veel te hard

Uit onderzoek is komen vast te staan dat de 28-jarige veel te hard reed. Het uitlezen van de gegevens van zijn airbag toonde aan dat hij even voor de botsing nog bijna 140 km/u reed en ten tijde van de botsing 102 km/u. Diverse getuigen meldden ook te zijn ingehaald door de Land Rover, waarvan het leek alsof die ‘uit het niets kwam’, en schatten de snelheid in op minstens 120 km/u. De maximumsnelheid op dat stuk van de Larserdreef is 70 km/u.

Uit simulaties die van het ongeluk zijn gemaakt concludeert de rechtbank dat de fout niet lag bij de voorsorterende Aygo. Getuigen hebben ook gezien dat de 67-jarige keurig naar rechts en links keek voor hij de dreef op reed. Door de hoge snelheid van de Land Rover heeft hij deze echter nooit kunnen zien aankomen.

Geen enkele reden

De rechtbank neemt het de 28-jarige zeer kwalijk dat hij op dat stuk Larserdreef bijna twee keer te hard reed. Het is een stuk weg tussen twee rotondes, die de veroordeelde zeer goed kende. Door op zo’n beperkte afstand zo hard op te trekken, terwijl je weet dat je snel weer moet afremmen voor de volgende rotonde, is zinloos en nutteloos.

De rechtbank heeft ook geen redenen gevonden waarom de man het nodig vond zo hard te rijden. ‘Hij heeft kennelijk enkel (excessief) versneld omwille van het versnellen. Er bestond voor verdachte ook geen enkele noodzaak of legitieme reden om de toegestane snelheid zo extreem te overschrijden, terwijl hij andere weggebruikers daarmee in groot gevaar heeft gebracht. Door zijn handelen hadden de inzittenden van de Toyota geen schijn van kans om het ongeval te vermijden, terwijl het ongeval niet had plaatsgevonden als verdachte zich aan de toegestane snelheid zou hebben gehouden. De rechtbank rekent dat verdachte zeer aan,’ valt in de veroordeling te lezen.

Daarnaast is de verdachte vaker veroordeeld voor verkeersovertredingen, ook nog recentelijk door de kantonrechter in 2021.

Onherstelbaar leed

‘Aan de nabestaanden is onherstelbaar leed toegebracht. Dergelijk leed is van een diepte die zich met woorden eigenlijk niet laat beschrijven. De rechtbank noemt hierbij in het bijzonder de oma die, naast zelf zwaar gewond te zijn geraakt, haar echtgenoot en haar kleinzoon heeft verloren en ook de ouders van de 4-jarige, die hun (schoon)vader en hun kind hebben verloren. Uit de door vader ter zitting voorgelezen slachtofferverklaring is nadrukkelijk naar voren gekomen welk intens verdriet de nabestaanden is toegebracht en welke impact het gemis van hun dierbaren op hun leven heeft.’

De rechtbank oordeelt dan ook dat een gevangenisstraf op zijn plaats is, en niet alleen een werkstraf, zoals de advocaat van de veroordeelde had gevraagd. De enige reden waarop de straf zes maanden lager uitviel dan de eis van de officier van justitie twee weken geleden is omdat het meer dan twee jaar heeft geduurd voor de zaak voor de rechter kwam, terwijl dat doorgaans wel de redelijke termijn is.

Foto: het bermmonument ter plekke van waar het ongeval plaatsvnd. 

{jcomments on}