Skip to main content

Aanpak ondermijning werpt ook lokaal vruchten af

13 oktober 2023
Geschreven door Kees Bakker

De gemeente is tevreden over de aanpak van ondermijning, zoals die in 2019 is vastgesteld. In de eerste drie jaar zijn de gestelde resultaten behaald. Dat staat in een evaluatie. Er wordt nu gewerkt aan een ‘integrale aanpak 2.0’.

Ondermijning is de verweving van de criminele onderwereld met de bovenwereld: criminelen die proberen goedwillende bedrijven of burgers voor hun karretje te spannen en criminelen die gebruikmaken van legale bedrijven om criminele activiteiten te beginnen of voort te zetten, of via legale bedrijven crimineel verdiend geld witwassen.

De aanpak van ondermijning is een Flevolandse aanpak, om te voorkomen dat criminelen die bijvoorbeeld in Dronten niet terecht kunnen, dan maar naar Lelystad gaan. De aanpak behelst dan ook samenwerking tussen gemeenten, veiligheidsregio en allerlei bij veiligheid betrokken partijen. Daarnaast en in aansluting op de Flevolandse aanpak hebben gemeenten ook elk hun eigen aanpak, met zaken die lokaal belangrijk zijn.

Beleid en concreet

Een deel behelst het op orde hebben van de regelgeving, zoals het Damoclesbeleid, waarmee drugspanden kunnen worden gesloten, het Bibopbeleid, waarbij ondernemers in verschillende sectoren kunnen worden gescreend, het prostitutiebeleid en de regelgeving binnen de APV (Algemene Plaatselijke Verordening).

In dat opzicht is Lelystad tevreden over de behaalde doelen, maar er zijn ook concrete resultaten. Zo zijn er tussen 2019 en 2022 57 drugsgerelateerde zaken opgepakt (hennepplantages, adressen waar harddrugs werden gedeald, het aanpakken van drugsdealers), waarbij onder andere 18 keer een pand is gesloten en er dwangsommen aan straatdealers zijn opgelegd. Ook zijn er 205 Biboptoetsen uitgevoerd. In de meeste gevallen ging het om exploitatievergunningen (113) en alcoholvergunningen (82), maar er zijn ook een aantal vastgoedtransacties, subsidies en omgevingsvergunningen onderzocht. Dat had als resultaat dat 51 vergunningen buiten behandeling zijn gesteld omdat er onvoldoende informatie kon worden geleverd, 11 vergunningen zijn ingetrokken, 6 vergunningen niet zijn verleend en 1 vastgoedtransactie niet is doorgegaan. Een ander getal: er is 20 keer een melding binnengekomen van illegale prostitutie. Waar daar sprake van was, zoals vorig jaar in de Boswijk,  is dat beëindigd, maar een getal is niet beschikbaar.  

Verbeteringen

De evaluatie laat zien dat bepaalde zaken ook beter kunnen. Zo moet met name de samenwerking met Staatsbosbeheer en de Omgevingsdienst beter, net als die met private partijen als nutsbedrijven, makelaars, notarissen en andere bedrijven in de vastgoedsector. Ook moeten lopende zaken beter worden gedocumenteerd en bijgehouden en moeten er afspraken worden gemaakt over wanneer verschillende afdelingen binnen de gemeente informatie mogen of zelfs moeten delen. De aanbevelingen worden meegenomen in de ondermijningsaanpak die voor de komende jaren wordt vastgesteld.

Geplaatst op 13 oktober 2023.

{jcomments on}