NIEUWS UIT LELYSTAD

Chocoladefabriek Brouwer stopt er noodgedwongen mee

Chocoladefabriek Brouwer op bedrijventerrein Noordersluis in Lelystad stopt ermee. Na 35 jaar maakt Rob Brouwer deze week zijn laatste chocoladeletters, om zich daarna op de kerstchocolade te storten. Op 1 januari gaan de winkel en de fabriek dicht. Hij doet het met pijn in het hart, maar noodgedwongen: een gebrek aan grondstoffen voor de productie van chocola, onvrede over de huidige coronamaatregelen en angst over wat er nog gaat komen, dwingen hem hier toe. 

Contrast

Het is een contrast met de huidige periode. “We draaien nu nog flink door. Elk jaar is het in deze tijd weer ietsjes drukker,” zegt Brouwer. Terwijl hij de chocoladeletters en -sinterklazen giet, legt hij uit dat het door corona komt dat hij zich gedwongen ziet te stoppen. “We kunnen bijna niet meer aan chocolade komen. Melkpoeder is een probleem, cacao is een probleem, karton voor de verpakkingen is een probleem Bijna alle grondstoffen beginnen een probleem te worden en dat maakt het werken bijna onmogelijk. En dat zorgt er weer voor dat de prijzen enorm stijgen.”

In zijn fabriek ligt op dit moment genoeg grondstof voor de pure chocolade. “Maar ‘puur’ beslaat twintig procent van de omzet. De rest is melk- en witte chocolade, en daar ben ik nu bijna doorheen.”

Daarnaast ziet Brouwer aankomen dat hij straks zijn klanten en personeel om een coronapaspoort moet vragen, en dat weigert hij. “Wat er nu in de horeca gebeurt, dat je beoordeeld wordt op je gezondheid, dat vind ik niet zo heel erg netjes. Straks moet ik ook mensen die te dik zijn gaan weigeren. En daar ga ik niet over. Dat je mensen zonder qr-code moet gaan weigeren, ook je eigen personeel – dat weiger ik. Daar heb ik geen zin in."

Tweedeling

Sinds hij de sluiting en de reden voor sluiting heeft aangekondigd op Facebook, heeft hij daar heel veel reacties op gehad. “Tot doodsbedreigingen aan toe. Maar de laatste tijd krijg ik ook heel veel steunbetuigingen, lieve berichten en cadeaus: flessen champagne, bloemen. Ik heb heel wat alcohol staan nu,” zegt hij lachend.

Voor wat betreft de bedreigingen en verwensingen is het niet de eerste keer dat hij daarmee te maken krijgt. “Ik heb het zelf meegemaakt met hiv, dat iedereen in paniek was. Ik was 16 toen ik uit de kast kwam. Dat was zo ongeveer de tijd dat de aidsepidemie toesloeg. Zelfs mijn ouders werden toen met de nek aangekeken, dat was heel erg.” De tweedeling die toen in de maatschappij speelde, ziet hij nu weer, tussen gevaccineerden en ongevaccineerden. En daar maakt hij zich grote zorgen over. “Ik wil niet weer in zo’n situatie komen.”

Vrees

Brouwer hoopt dat de coronamaatregelen voor een beperkte tijd zijn, maar vreest dat ze voor altijd zullen blijven. “Ik ben bang dat het niet verandert. Ik zou op zich graag zich graag weer opstarten. Dat ik de deuren weer open kan doen en iedereen binnen kan laten. Maar het gaat nu steeds verder. Kijk maar naar Oostenrijk. Daar mag helemaal niets meer. Het gaat niet de goede kant op. En om gezonde mensen te ontslaan, omdat ze zich niet willen laten vaccineren…. Ik zie het om me heen gebeuren. Het is echt heel erg aan het worden.”

De machines slaat hij op. “Het is toch een beetje mijn levenswerk geworden. Nee, dat had ik niet voorzien. Ik wilde eigenlijk architect worden. Mijn ouders hadden een dakdekkersbedrijf, daar had ik echt geen zin in. Dus is het een snoepwinkel geworden, en daar is de chocolade bijgekomen.”

Het gaat ook niet alleen om het chocolade maken. “Het is soms net een clubhuis hier. We hebben workshops voor kinderen, workshops voor anderen, bedrijven die we leveren. Het is toch wel een sociaal clubje geworden. Dat moet ik dus een andere vorm gaan geven. Maar ik ga niet thuis achter de geraniums zitten. Dat is niet mijn ding. Het is met pijn in het hart dat ik de zaak sluit, want we hebben heel leuke klanten. Dat ga ik echt enorm missen. En we hopen maar op betere tijden.”

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

0
Shares

Het nieuws uit Lelystad

16 januari 2022

Lijst GBL voor verkiezingen kent twee 'oude' bekenden

Gemeente Belangen Lelystad heeft haar lijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen bekend…
14 januari 2022

Burgemeesters pleiten voor openen horeca en cultuur

In een gezamenlijke verklaring pleiten de burgemeesters van Flevoland er voor dat de culturele…
14 januari 2022

Poppodium Corneel vanaf 1 juli zelfstandig verder

De gemeente verwacht dat poppodium Corneel vanaf juli op eigen benen kan staan. Daarom wordt de…
14 januari 2022

Tattooshop heropent zaterdag weer, ongeacht regels kabinet

Kleine winkeliers snakken naar versoepeling van de coronaregels. Na een paar lockdowns is het…
13 januari 2022

Commotie in Kempenaar bij arrestatie agressieve man

De politie heeft vanmiddag (donderdag) een man aangehouden in de Kempenaar op verdenking van…
13 januari 2022

Onderzoek bevestigt: vogelgriep in de Oostvaardersplassen

Er heerst inderdaad vogelgriep in de Oostvaardersplassen. Dat blijkt uit het onderzoek van de dode…
13 januari 2022

Motiemarkt is dinsdag digitaal en alleen voor betrokkenen

De motiemarkt dinsdag gaat door, maar wordt digitaal gehouden. Tijdens een motiemarkt kunnen…
13 januari 2022

VVD roept op tot einde van huidige lockdown

De lokale VVD verzet zich tegen een eventuele verlenging van de lockdown. In een brief aan het…
13 januari 2022

Verhalen over het Werkeiland die nooit verloren mogen gaan

Ton Kolijn en zijn vrouw verhuisden in 2019 naar het Werkeiland. Het huis waar ze hun intrek in…
13 januari 2022

Nieuwe kans voor station Zuid, maar op een andere plek

De groei van Warande maakt alsnog de opening mogelijk van station Lelystad Zuid, maar niet op de…
12 januari 2022

Woningbouw op acht terreinen in de stad stap dichterbij

B. en w. hebben een keuze van acht stuks gemaakt uit de lijst van dertien mogelijke terreinen voor…
12 januari 2022

Ook bij kringloop in lockdown kijken, bestellen en afhalen

De Groene Sluis is in navolging van kringloopwinkels elders begonnen met een aangepaste vorm van…

Radio Lelystad: de hele dag dichtbij! | Ook op Facebook, Instagram, YouTube en Twitter