Zuiderzeeland lijkt antwoord te hebben op opmars ongewenste rivierkreeft
Waterschap Zuiderzeeland heeft er goede hoop op dat het inderdaad de waterkwaliteit kan verbeteren door op grote schaal Amerikaanse rivierkreeft te verwijderen. Dat zeggen het waterschap en het bedrijf dat een vangstmethode daarvoor heeft ontwikkeld, Waardenburg Ecology, in een reportage van Omroep Flevoland. Als het goed is, gaat onder meer de hoeveelheid giftige blauwalg omlaag.
Het waterschap uit Lelystad voert sinds anderhalf jaar een proef met een speciaal voor deze diersoort ontwikkelde val uit in twee waterpartijen in Dronten en dat leidde al snel tot een halvering van het aantal. Dat niveau blijkt te handhaven en dat zou voldoende moeten zijn om de natuur zich te laten herstellen. In deze waterpartijen was het probleem opvallend groot, maar de kleine kreeft heeft een opmars door heel Nederland achter de rug en leidt daarnaast in ieder geval ook al in België tot zorgen. De dieren verstoren het natuurlijke evenwicht, wat uiteenlopende problemen veroorzaakt, zeggen waterbeheerders. De eerste meldingen zijn overigens al een jaar of vijftig oud. Vermoedelijk zijn ooit exemplaren ontsnapt bij vishandelaren of aquariumbezitters.
Achteruitzwemmen
De kreeftjes, grofweg vijftien centimeter lang, kunnen uitstekend lopen en klimmen, ook op het droge, waardoor ze heel mobiel zijn. Maar ze hebben één zwak punt en daar maakt Waardenburg Ecology gebruik van: zwemmen kunnen ze alleen achteruit en daarbij zien ze niet goed waar ze naartoe gaan. Het bedrijf ontwikkelde een systeem dat begint bij een piramidevormige fuik met de ingang bovenin. Vissen kunnen daar gewoon in en uit, maar als een kreeft erin valt, moet hij zwemmen op terug te gaan en door zijn handicap op dat gebied vindt hij die ingang niet terug. Als hij over de bodem gaat lopen, vindt hij een andere uitgang - alleen komt die uit in een een tweede val aan de oppervlakte en daar wordt hij een makkelijke prooi voor meeuwen, meerkoeten en reigers.
Het wachten is nu of de hoeveelheid blauwalg komende zomer inderdaad lager is. De proef loopt tot in volgend jaar.