Skip to main content

Wisenten met minder stress op reis dankzij Amerikaans systeem

24 januari 2018
Theo van Rhijn

 

Natuurpark Lelystad heeft in de VS een betere methode gevonden om wisenten op transport te stellen. De dieren moesten daarvoor altijd worden verdoofd en dat hoeft nu niet meer.

Exploitant Het Flevo-landschap is een exporteur van deze grote bizonachtigen, ook wel aangeduid als Europese bizon. Het park heeft momenteel 21 exemplaren van de bedreigde diersoort, waarvan de totale populatie op de hele wereld op 5000 wordt geschat. Met de kudde in Lelystad wordt gefokt. Vanuit het natuurpark gaan elke twee jaar wisenten op transport naar plaatsen in Europa waar zij in de vrije natuur kunnen leven.

Om ze daarvoor klaar te maken, met onder meer bloedafname, een veterinair onderzoek en injecties, is uit Amerika een kraal gehaald, een omheinig met een looproute. Die zal dit jaar al gebruikt worden. De wisentkudde in Lelystad is na de komst van stier Durkan in 2015 namelijk flink gegroeid. Het Flevo-landschap verwacht daarom in 2018 weer een aantal dieren uit te zetten naar natuurgebieden elders in Europa. De afgelopen jaren zijn er al ruim 70 dieren uitgezet.

Doordat de wisent aan het begin van de twintigste eeuw zo goed als uitgestorven was, zijn er niet veel voorbeelden van kralen te vinden. Het team van verzorgers heeft samen met de dierenarts maandenlang gezocht naar een passend systeem, aldus Het Flevo-landschap. Dat werd gevonden in Nebraska.  De dieren komen eerst in een grote ruimte waar de hele kudde kan staan. Daarna lopen ze een route door de kraal waarbij ze individueel vastgezet kunnen worden. Ten slotte kan elke wisent via een hek zelf de kraal weer verlaten en eventueel een vrachtwagen inlopen.

 {jcomments on}