Skip to main content

Welzijn kan zorg ontlasten, maar dan moeten de Haagse regels anders

23 juni 2024
Theo van Rhijn

Welzijnswerkers kunnen met vrijwilligers zorgnetwerken opzetten die de professionele zorg ontlasten en daarmee helpen het personeelstekort te verminderen, maar dan moet er op rijksniveau wat veranderen aan de wijze van financieren. Die boodschap had directeur Marieke Voogt van Welzijn Lelystad deze week voor bezoekende ambtenaren van het ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport). Momenteel mogen zorgverzekeraars niet betalen voor welzijnswerk. Dat is een taak voor gemeenten, maar die stevenen onder meer door lagere rijksbijdragen af op tekorten. 

Lelystadse organisaties en de gemeente lieten zien hoe hier al wordt samengewerkt.  Zo gingen in de Wold welzijnswerker Anna Rijpsma en een bewonersconsulent van Centrada van deur naar deur om bewoners te spreken. Niet alleen over de werkzaamheden in de wijk, ook hoe het met hen gaat. Want: "Je ziet pas echt wat er speelt als je achter de voordeur komt."

Een ander item was de samenwerking tussen welzijn en de huisarts en die laat zien wat Voogt bedoelt. Welzijnscoaches krijgen van huisartsen patiënten doorverwezen die niet lekker in hun vel zitten. Deze coaches hebben de tijd en ruimte om bij mensen thuis te komen en samen te onderzoeken wat hun leven zinvoller maakt. Voor de een is dat een oude hobby oppakken en voor de ander koffiedrinken in de buurtkamer en zo meer onder de mensen komen. Dat leidt via meer levensgeluk tot uitstel van de zorgvraag en het verlagen van de druk op de mantelzorg, aldus de Lelystadse zorg- en hulpverleners.