VVD twijfelt aan 'groene' aanpak met zand bij dijkverbetering
De VVD-fractie in de Tweede Kamer zet vraagtekens bij het gebruik van zand voor de verbetering van de Markerwaarddijk. Dat blijkt uit vragen aan minister Cora van Nieuwenhuizen, met VVD'er Remco Dijkstra (foto) als eerste ondertekenaar.
Aanleiding is het feit dat de weg over de dijk afgelopen week met de harde wind weer moest worden afgesloten. Het zand, bedoeld om een betere leefomgeving voor planten en dieren te maken en daarmee ook de waterkwaliteit te verbeteren, woei eroverheen.
Dijkstra en fractiegenote Helma Lodders willen niet alleen weten hoe dat probleem wordt aangepakt en wat de economische schade is, maar stellen ook het gebruik van het materiaal ter discussie: "Kunt u toelichten waarom er bij de dijkversterking gewerkt is met het aanbrengen van zand, terwijl Rijkswaterstaat dit als mogelijk grootste risico zag? Wat is de meerwaarde van zand op ecologisch, natuurlijk en economisch vlak?"
Dijkstra en Lodders willen ook weten of gekeken is naar alternatieven en of de nadelen en risico's wel goed zijn afgewogen.
De Telegraaf trok eerder deze week al de conclusie dat de 'groene' werkwijze 'faalt'.
Rijkswaterstaat zei juist dat inmiddels goede ervaringen zijn opgedaan met het aanbrengen van een laag aarde op het zand.
{jcomments on}