Skip to main content

Voorstellen welzijn dieren met prijskaartje naar gemeenteraad

02 april 2024
Kees Bakker

Het beleid dat de gemeente voert op het gebied van (het bevorderen van) dierenwelzijn moet geactualiseerd worden. Volgens wethouder Sjaak Kruis doet de gemeente het op dat gebied best goed, maar het kan natuurlijk altijd beter. Voorstellen voor verbetering doet het college van b+w echter niet zelf, maar legt het voor aan de gemeenteraad. Want aan elk voorstel hangt ook een prijskaartje.

Op het gebied van dierenwelzijn voert de gemeente wettelijke taken uit, zoals het regelen dat huisdieren die zwervend worden aangetroffen maar vermoedelijk wel een eigenaar hebben, worden opgevangen. Daarnaast voert de gemeente een aantal extra taken uit. Alles wordt omschreven in de nota ‘Dierenwelzijn’, die dient als basis voor het beleid, maar die stamt uit 2016 en is op sommige punten verouderd.

Daarom is er een rondje gemaakt langs alle bij dierenwelzijn betrokken instanties, om van hen te horen waar het beleid kan worden aangescherpt of uitgebreid. Ook is er eerder met de gemeenteraad over gesproken.  

Wensenlijstje

Dat levert een wensenlijstje op. Een van de meest opvallende wensen, die eerder ook door Scarlett Zegstroo van de PVV in de gemeenteraad werd geopperd: een blijf-van-mijn-dierhuis. Dat is een tehuis waar dieren terecht kunnen die tussen wal en schip dreigen te vallen als bijvoorbeeld een vrouw en kinderen door huiselijk geweld tijdelijk hun woning moeten verlaten en opgevangen worden in een blijf-van-mijn-lijfhuis. Daar zijn huisdieren meestal niet toegestaan. Het opzetten van een dergelijke voorziening zou Lelystad echter naar verwachting 1,5 miljoen euro per jaar gaan kosten. Volgens Kruis zou het ook een mogelijkheid zijn aan te haken bij een van de initiatieven op dit gebied elders in Nederland. Dat zou minder geld kosten.

Een ander opvallend voorstel is het stimuleren van het chippen en registreren van katten. Als de gemeente elke katteneigenaar daarvoor een tegemoetkoming in de kosten geeft van 20 euro, kost dat  16.000 euro.

Kaatje Keutel

Volgende wens: het verhogen van de subsidie voor konijnenopvang Kaatje Keutel. Het huidige budget van 15.000 euro per jaar is niet voldoende, daar zou 1.500 euro bij moeten. Verder zou het geven van preventieve informatie en voorlichting via de gemeentelijke website en met lessen op scholen worden geïntensiveerd (5.000 euro), zou er beleid moeten komen om uithuisplaatsingen van huisdieren als de eigenaar de medische kosten en kosten voor voer niet meer kan betalen (175.000 euro) en moeten vissers worden gestimuleerd alternatieven te gebruiken bij het gebruik van lood voor het verzwaren van vislijnen (2.000 euro). De meeste van deze kosten zouden jaarlijks terugkeren op de gemeentebegroting.

De post dierenwelzijn op die begroting kent nu een budget van 155.000 euro. “Vandaar dat we de gemeenteraad deze voorstellen voorleggen en hen een keuze laten maken. Als die wil dat we één of meer voorstellen overnemen, moet men ook aangeven waar dat van betaald kan worden, want dat geld is er nu niet,” zegt Kruis.

Meer controles

Overigens zijn er ook zaken die de gemeente wel op wil pakken. Zo zal er meer controle komen op organisaties die dieren vervoeren en opvangen, om te checken of die wel de juiste vergunningen hebben en wordt de adviescommissie die de gemeente op het gebied van dierenwelzijn adviseert, nieuw leven ingeblazen. De gemeente wil stoppen met de overlastbeperking en het populatiebeheer van wilde dieren, ganzen en zwanen, wat nu nog wel in het beleid is opgenomen. Er zijn niet of nauwelijks klachten op dat gebied in Lelystad.

Geplaatst op 2 april 2024.

{jcomments on}