UWV: Webwinkels goed voor werkgelegenheid
Het aantal vestigingen van postorderbedrijven en webwinkels in de provincie groeide in de periode 2014 tot 2017 van 880 naar 1205. Exacte regionale aantallen banen zijn er niet, maar landelijk nam de werkgelegenheid in webwinkels tussen 2012 en 2016 met gemiddeld 16 procent per jaar toe. Het gaat om ICT’ers, inkopers, online marketeers, transport- en logistiek personeel en medewerkers klantenservice. Twee van de drie vacatures in deze sector zijn een mbo-functie of hoger. Niet al het personeel dat nodig is voor een webwinkel of postorderbedrijf, is op dit moment even eenvoudig te vinden. Op de regionale arbeidsmarkt zijn ICT’ers en vrachtwagenchauffeurs relatief gezien schaars. Webwinkels besteden werk in veel gevallen uit, wat leidt tot afgeleide werkgelegenheid. Zelfs de kleinste webwinkels zorgen voor afgeleide werkgelegenheid als zij bijvoorbeeld een pakketdiensten inschakelen, aldus het UWV.
In Flevoland verstrekte de arbeidsbemiddelings- en uitkeringsinstantie eind november zo’n 1250 WW-uitkeringen aan mensen die werk zoeken in beroepsgroepen waaruit webwinkels en de daarmee verbonden bedrijven personeel zouden kunnen werven. Het gaat onder meer om ICT’ers (275 uitkeringen), adviseurs marketing, public relations & sales (175), vertegenwoordigers en inkopers (200), commercieel medewerkers binnendienst (175), magazijnmedewerkers/orderpickers (175), auto- en bestelwagenchauffeurs (180) en vrachtwagenchauffeurs (75).
In november daalde het aantal WW-uitkeringen in Flevoland ten opzichte van oktober met 0,6%. Deze daling is het grootst in de sectoren bouwnijverheid (-2,1%) en vervoer & opslag (-2,0%). Alleen in de horeca was een stijging zichtbaar, van 9,6% . Ten opzichte van november vorig jaar nam het aantal WW-uitkeringen in Flevoland 16,2% af. De werkloosheid ligt met 4,2% in Flevoland wat hoger dan in Nederland als geheel (3,8%) en daalt ook wat langzamer.
{jcomments on}