Skip to main content

Uitwisseling: na een jaar Nederland een stuk minder verlegen

23 februari 2018
Theo van Rhijn

 

Zes jongeren uit de VS, Canada, Mexico, Peru en Ecuador verblijven tot begin juli in Lelystad als 'interculturele ambassadeurs', een rotaryproject. Oordeel: "Lelystad is een stad in een 'barbie dreamhouse setting'." Nieuw en klein dus. Overigens met goed vervoer en opvallend goede sociale voorzieningen.

Ze zijn hier op initiatief van de twee rotaryclubs die Lelystad rijk is, Rotary Club Lelystad en Lelystad Batavia, die op hun beurt vijf studenten uit Lelystad hebben uitgezonden naar Australië, Finland, Brazilië en de VS. We praten met Katie uit New York,  Aaron uit Jacksonville Illinois en Ivanhoe uit Mexico.

De gasten, die nieuwe mensen willen leren kennen gedurende een verblijf van bijna één jaar, zijn een andere schaal gewend en ervaren de polderhoofdstad als klein, maar minder Europees dan ze hadden verwacht. Katie: "Wel nieuw en modern, maar zonder oude gebouwen, een stad in een 'barbie dreamhouse setting', waar de meeste huizen op elkaar lijken, met minder variëteit dan in de VS."

De drie spreken een beetje Nederlands,  maar het gesprek is voor Ivanhoe, die alles dubbel moet vertalen, geen sinecure. Hij is geselecteerd op algemene kennis en voorkeur en werkt hier net als Aaron aan zijn persoonlijke ontwikkeling. Aaron: "Ik durfde vroeger nog net een pizza te bestellen, sociaal gesproken, maar doe nu een ervaring op waardoor ik beter contact kan leggen en vergelijken. Ik was verlegen en dit is goed voor mijn karakter.’’ Engels en Nederlands worden afgewisseld en zo leren de studenten woorden als gezellig, toch en lekker, die volgens Katie taaleigen zijn.

Katie meldt vol lof te zijn over het vervoer in Nederland en in Lelystad in het bijzonder. ‘’Wanneer bij ons een bus vijf minuten te laat is, wordt dat niet eens aangegeven, hier wel en hier rijdt alles punctueel. Maar het is niet goedkoop hier.’’ Aaron: ‘"Je hoeft hier geen auto te hebben.’’ De centrale ligging van Lelystad is daarbij prima, klinkt het eenstemmig. En: "Je kunt hier goed fietsen.’’

Afgezien van het natte klimaat verblijven de drie naar eigen zeggen met plezier bij hun gastgezinnen. Dialoog is het toverwoord en de gasten doen op lokaal niveau mee met de sociale intitiatieven waar de rotaryclubs zich overal mee bezighouden. Marlou Boot van de Rotaryclub Lelystad:
"Katie, Aaron en Ivanhoe waren ook betrokken bij de uitvoering van de actie 'Sint voor elk kind’, waarmee kinderen van inwoners op en onder bijstandsniveau in staat werden gesteld het sinterklaasfeest op waardige wijze te vieren. Ook op basisscholen vervullen zij een rol. Iedere vrijdag helpen ze op een basisschool, ook om de taal beter onder de knie te krijgen." Ze hielpen ook mee met de organisatie van de Santa Run, wandelende en rennende kerstmannen voor het goede doel. Ze zien wel sociale verschillen met de situatie in hun eigen land. Katie: "Het aantal daklozen hier staat niet in verhouding tot het aantal in New York. De preventie is beter en de mensen zijn veel beter verzekerd.’’

Wat ze later gaan doen met hun ervaringen, weet niet iedereen. Na de middelbare school verwacht Aaron microbiologie te gaan studeren om internationaal aan ziektebestrijding te kunnen gaan doen en Ivanhoe zoekt het in de civiele techniek. Katie weet het nog niet precies, wel dat ze na Nederland nog eenzelfde periode in een Spaanstalig land wil doorbrengen.
Na Lelystad brengen de Rotaryambassadeurs nog een vrij bezoek aan Berlijn, Wenen, Venetië, Zürich en Parijs. Een rijtje waarin Lelystad wat hen betreft niet misstaat....

{jcomments on}