Wethouder: 'Ouders kinderen in jeugdzorg een beetje verwend'
Ouders van kinderen in de jeugdzorg zijn 'een beetje verwend', vindt wethouder Madelon van Noort (Gemeente Belangen Lelystad), die in Lelystad voor die zorg verantwoordelijk is. En daarmee maakt ze geen politieke vrienden. Ze ventileerde haar mening in Nieuwsuur; de reacties bleven niet uit.
"Als ouder heb je ervoor gekozen om een kind te krijgen, dus dan ben je ook tot het einde der dagen verantwoordelijk voor je kind," betoogt de wethouder in het programma. En ze vindt ook dat het beter gaat met de jeugdzorg in Lelystad. "Dat zeg ik als wethouder. Ik kan mij heel goed voorstellen dat voor sommige ouders de wachtlijst te lang is, maar als wethouder is het belangrijk om naar het grotere geheel te kijken en dat lijkt nu in ieder geval beter op orde."
'Smakeloos en onbegrijpelijk'
"Smakeloos en onbegrijpelijk," vindt Sanne de Wilde van D66. "Het gaat om heel kwetsbare groepen, om kinderen en hun welbevinden. Dat je dit uit je strot krijgt op zo'n dossier, dat vind ik echt onbegrijpelijk."
Rekenmeester
Voor fractie-assistent Iris Brouwer-Vink van GroenLinks bevestigt dit een vermoeden dat de partij al had. "Hier waren we al bang voor, we hebben hier al vaker vragen over gesteld. Maar het is moeilijk om er informatie over te krijgen. Alles op orde betekent dus 'we blijven binnen budget'. Dat heeft niks met de jeugd zelf te maken."
Volgens Brouwer-Vink toont de wethouder met haar opmerkingen vooral dat ze de jeugdzorg benadert als 'rekenmeester'. "Hoe het met die kinderen gaat, lijkt van minder belang dan de vraag of de beoogde bezuiniging gehaald is." GroenLinks is mede-initiatiefnemer van het meldpunt jeugdhulp Lelystad. "En via dat meldpunt horen we verhalen dat de jeugdhulp helemaal niet op orde is."
'Heel erg slecht'
Emiel van der Herberg van de PvdA: "Met name in Lelystad zijn er veel jongeren met problemen. En die hebben behoefte aan zorg. Dat er in het verleden wat veel mensen gebruik maakten van de jeugdzorg is één ding – maar om dan te zeggen dat mensen verwend zijn, ik vind dat echt heel erg slecht van haar." Het steekt hem dat de wethouder doet alsof ouders zomaar een beroep doen op jeugdzorg. "Er zijn zaken waar je als ouder echt hulp en ondersteuning bij nodig hebt. Voor veel ouders in Lelystad is die hulp er niet meer óf de hulp komt niet op tijd. Ja, dan doe je het als gemeente gewoon slecht."
Ook Van der Herberg noemt het kwalijk dat het speerpunt bij het budget is komen te liggen. "Ze wordt daarin wel gesteund door een meerderheid van de gemeenteraad, dus ze voert uit wat de gemeenteraad wil. Maar ze had dat wat ons betreft had ze dat met wat minder enthousiasme mogen doen."
Gezamenlijke verantwoordelijkheid
"De wethouder slaat de plank mis door uit te stralen dat ouders het allemaal zelf moeten uitzoeken," oordeelt Jelle Hijmissen van het CDA. "De opvoeding van onze kinderen is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. En er mogen geen kinderen tussen wal en schip vallen."
En de jeugdzorg in Lelystad op orde? "De wethouder heeft nog steeds geen zicht gegeven op de wachtlijsten. Daar hadden we in december al met een motie om gevraagd omdat we daar zorgelijke geluiden over ontvangen terwijl het overzicht ontbreekt."
ChristenUnie, D66, GroenLinks, PvdA en CDA hebben zich in een open brief gewend tot de ouders. "Wij zijn ervan overtuigd dat u als ouders, die met een hulpvraag komen voor uw kind, dat niet doen omdat u ‘verwend bent met jeugdhulp’," schrijven ze. "Velen van u voelen een diepe intrinsieke behoefte om zo goed mogelijk zelf voor uw kinderen te zorgen. Sommige van u lopen daarbij alleen tegen (grote) problemen aan waardoor u niet meer goed weet hóe u dat moet doen. Daarom vraagt u ondersteuning. Wij betreuren het zeer wanneer u door deze uitspraken het gevoel hebt gekregen dat wij als gemeente u juist dan in de kou laten staan."
Dit bericht kwam tot stand in samenwerking met Omroep Flevoland.
{jcomments on}