Skip to main content

'Tienduizenden vissen dood door besluiteloos beheer'

03 augustus 2020
Theo van Rhijn

Ruim 60.000 vissen in de Oostvaardersplassen zijn vorig jaar zomer gestorven door bureaucratie. Dat maakt Omroep Flevoland op uit bestuurlijke documenten. De omroep verkreeg die via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur.

Begin juli 2019 kreeg de provincie de eerste waarschuwingen over de massale vissterfte in de Oostvaardersplassen door de hitte. Daarbij speelde een rol dat het water opzettelijk is verlaagd vanwege de moerasreset, de periodieke gedeeltelijke drooglegging voor het behoud van het moeraskarakter. Er volgde overleg met een aantal betrokkenen, waaronder Staatsbosbeheer, het waterschap Zuiderzeeland en externe adviseurs, en er kwamen plannen op tafel. Maar elk voorstel sneuvelde door verdeeldheid en/of procedureproblemen. Eind van de maand werd geconstateerd dat er nog maar een paar honderd vissen in leven waren en de operatie werd afgeblazen.

Met de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) kan publicatie worden afgedwongen van sommige stukken van de overheid en een aantal andere publieke organisaties.

De provincie en Staatsbosbeheer deden destijds in het openbaar laconiek over de sterfte. Overigens kwam in die periode als gevolg van de extreme hitte in heel Nederland veel vissterfte voor.

{jcomments on}