Skip to main content

Studenten aan het werk als oplossing voor het lerarentekort

24 januari 2022

Een hoog ziekteverzuim door het coronavirus. Veel bedrijven en scholen hebben er last van, zo ook basisschool De Kring in Lelystad. Die heeft nu studenten ingehuurd om het lerarentekort tegen te gaan.

"We hebben zo'n groot personeelstekort dat we op sommige dagen zes klassen hebben en maar twee docenten," zegt directeur Rolf Tuinman. Op andere scholen wordt er nu maar vier dagen lesgegeven om het effect van het lerarentekort te verminderen en dat wilden ze op De Kring niet. "Wij kunnen nergens (bevoegd) personeel vandaan halen, maar wij zijn op zoek gegaan naar andere mogelijkheden." Dat werden dus studenten, ook al hebben deze ook nog geen bevoegdheid. "Ze mogen niet zomaar de reken- of taalles geven. We hebben hier nadrukkelijk voor gekozen en gekeken welke lessen zij wel kunnen geven." De mogelijkheden zaten in vakken als drama, tekenen en handvaardigheid, maar ook topografie.

Aan de slag in de praktijk

Hiermee zorgt de school dat de kinderen gewoon vijf dagen per week naar school kunnen. Van maandag tot en met donderdag krijgen ze van een vaste docent les en volgen ze de vakken die de studenten niet geven. Op vrijdag worden de studenten ingehuurd om in zes blokken van 45 minuten de week vol te maken. "Voor de studenten is het heel gaaf," zegt Tuinman. "Ze kunnen bijverdienen, want ze worden gewoon betaald, én ze kunnen in de praktijk aan de gang."

Klassen in quarantaine

"We hebben nu één klas in quarantaine, vorige week hadden we er twee en dat gaat ook zo door," zegt Tuinman over de actuele toestand. De onderwijsorganisatie waar De Kring onder valt, de rooms-katholieke SKO, merkt ook dat de coronacrisis nu heel heftig is. "Het is gecentreerd op sommige plekken," zegt bestuurder Maaike Huisman. "Er zijn heel veel klassen in quarantaine. De besmettingen zijn door omikron sky-high."

"We maken ons op lange termijn heel erg zorgen," zegt Huisman. "Heel veel mensen hebben extra werk om op school continuïteit te kunnen waarborgen. De leerkrachten zetten alles op alles. Al twee jaar lang moeten ze ontzettend flexibel zijn." Het ziekteverzuim neemt toe, weet ze. "De druk komt de scholen binnen. Ik heb heel veel bewondering voor onderwijsgevend personeel."

De Kring verwacht tot de zomervakantie met de studenten door te gaan. Daarna wordt de aanpak geëvalueerd. 

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Omroep Flevoland.

{jcomments on}