Skip to main content

Veel vernielingen bassischolen, vorig jaar twee ton schade

25 januari 2023

Vernielde ruiten, graffiti en ontplofte prullenbakken door vuurwerk. Basisscholen lijden onder vernielingen. Volgens de gemeente bedraagt de schade door vandalisme bij de scholen in het afgelopen jaar 200.000 euro, waarvan driekwart door glasschade. De overkoepelende organisatie voor basisscholen SKO denkt dat er een maatregel is die helpt: cameratoezicht. Dat de gemeente daar niet aan wil meewerken, begrijpt de SKO niet.

Het Mozaïek

Bij kindcentrum Het Mozaïek is het regelmatig raak, vooral de laatste maand, tot ergernis van schooldirectrice Ingeborg Gels. "Het is vooral ruitschade. Het is een groepje hangjongeren dat het blijkbaar heel stoer vindt om te vernielen." Voorlopig dieptepunt is een diefstal afgelopen weekend. "Er is ingebroken, ze hebben alle chromebooks van de kinderen en de laptops van de leraren meegenomen. Alleen al aan devices is dat 15.000 euro. Plus de schade van het herstellen van de deuren."  

Bijna alle basisscholen hebben de afgelopen jaren last gehad van vandalisme. Dat zeggen bestuurders van drie koepelorganisaties die in Lelystad tientallen basisscholen onder zich hebben. In Lelystad geldt het zogeheten Open Schoolplein Beleid, zodat de buurt na schooltijd ook gebruik kan maken van het schoolplein. Maar dat zou uitnodigen tot vandalisme. Sommige scholen willen camera's, maar daar zou de gemeente niet in mee willen gaan. En omheinen met hekken zou ook niet kunnen, omdat het schoolplein dan niet zou kunnen worden onderhouden door de gemeente. Een panklare oplossing om het tij te keren, heeft de gemeente nog niet. Later dit jaar wordt een overleg gepland tussen de gemeente, scholen, de politie en jongerenwerkers. 

Cameratoezicht

Op een aantal scholen in Lelystad is er inmiddels wel cameratoezicht op het plein, dat de schoolbesturen zelf betalen. "Ja het werkt wel, het werkt om vandalismeschade te voorkomen", zegt Marc Kammeraad van SKO. "Maar het is zo dat de gemeente Lelystad daar geen verantwoordelijkheid in neemt, in die zin dat wij de kosten moeten betalen voor het cameratoezicht. Terwijl het de gemeente natuurlijk scheelt in de kosten die gevolg zijn van vandalisme. Dat steekt wel."

Ook volgens Kammeraad werkt het 'Open Schoolplein Beleid niet mee, want het vandalisme neemt daardoor toe. "Het gaat om brandstichting, ook buitenbrandjes, ruiten die in worden gegooid en activiteiten op het plein. We vinden 's morgens ook drugs buiten en blikjes, van alles komen we tegen." Volgens Kammeraad werden er al verschillen maatregelen genomen om vandalisme tegen te gaan., zoals hekken om sommige delen van het plein. Ook zijn de regenpijpen ingesmeerd met een glibberig goedje, zodat jongeren niet op het dak kunnen klimmen. Maar het cameratoezicht heeft het grootste effect.

"U kunt zich voorstellen als de ruiten in een klas zijn ingetikt, wat voor gedoe dat geeft. De kinderen kunnen dan die dag niet naar school en dat willen we echt proberen te voorkomen met dit soort maatregelen. Maar we zouden het wel heel erg fijn vinden als de gemeente ook haar verantwoordelijkheid daarin neemt."

Verdachte

Tot nog toe is één verdachte aangehouden, jongen van vijftien. Daaraast die jongen heeft de politie nog twee minderjarigen in beeld. Die worden binnenkort verhoord.

Schooldirectrice Gels: "Wat ik hoop, is dat er preventieve maatregelen getroffen kunnen worden. En dat de jongeren die het doen, merken dat het consequenties heeft. Op het moment dat jongeren dit ongestraft kunnen doen, gaat het alleen maar escaleren."

Dit bericht kwam tot stand in samenwerking met Omroep Flevoland.

Geplaatst op 25 januari 2023.

{jcomments on}