Skip to main content

Prijs voor tonen duizenden jaren oude historie in jonge grond

14 februari 2018
Geschreven door Theo van Rhijn

Directeur Vera Dam van de natuurorganisatie NMFF reikte dan ook twee exemplaren van het beeldje uit. De prijs wordt elk jaar toegekend  aan een persoon of organisatie die zich op bijzondere wijze inzet voor een groen Flevoland. Dit keer was het thema ‘Het groene erfgoed in Flevoland: Beschermen en zichtbaar maken van de groene geschiedenis van Flevoland’, geïnspireerd door het Europees Erfgoedjaar in 2018.

Het Rivierduingebied is het gebied ten noordwesten van Swifterbant, tussen Lelystad en de Ketelbrug. Het heeft een geschiedenis die veel verder teruggaat dan die van de huidige polder. Rond 4500 voor Christus was hier een moerasgebied met menselijke bewoning, de Swifterbantcultuur. Daarvan zijn sporen zichtbaar en dit stuk Flevoland is bekend om archeologische vondsten. De coöperatie maakt die geschiedenis voor publiek toegankelijk met onder meer een informatiecentrum, interactieve wandelroutes en educatieprogramma’s.

Het Waterloopbos, bij Marknesse, is een voormalig waterloopkundig laboratorium in de open lucht, De Voorst. Het werd opgericht in de jaren vijftig en was in gebruik tot in de jaren negentig de computer dergelijke proefopstellingen overbodig maakte. In de loop der jaren zijn zowel Nederlandse als buitenlandse havens, rivieren en kusten als wetenschappelijk model nagebouwd, waaronder de haven van Bangkok, de Willemstunnel in Rotterdam en de haven van IJmuiden. Het wordt nu beheerd door Natuurmonumenten.

Er waren dit jaar dertien genomineerden voor de prijs en ze zijn te vinden op www.nmfflevoland.nl. Vorige keer won de Marker Wadden. De winnaars van de afgelopen jaren staan op www.nmfflevoland.nl/groenepluim. De wisselbokaal is ontworpen door de Flevolandse kunstenaar Vincent van Ginneke.

{jcomments on}