Skip to main content

Plussen en minnen, Lelystad loopt financieel in de pas

05 oktober 2023
Kees Bakker

De gemeente Lelystad staat er financieel goed voor. Dat blijkt uit de vandaag gepresenteerde programmabegroting voor volgend jaar. Die laat financiële meevallers en tegenvallers zien, maar onderaan de streep is er een sluitende begroting. De Onroerend Zaakbelasting (OZB) zal volgend jaar met 5,4 procent stijgen. Daarmee volgt Lelystad het landelijke prijsindexpercentage. 

Mee- en tegenvallers

De grootste tegenvaller is en blijft het grootste hoofdpijndossier van de laatste jaren: de jeugdzorg. De uitgaven daarvoor worden voor volgend jaar geschat op 3,75 miljoen euro meer dan was verwacht. “Dat is het probleem sinds decentralisatie van de wet in 2015, waarbij de verantwoordelijkheid van de uitvoering van het Rijk bij de gemeente werd neergelegd. Met minder geld, maar wel een groeiende vraag aan hulp,” zegt financieel wethouder Dennis Grimbergen. “We moeten en we zijn  daarmee aan de slag, maar het staat wel onder druk. Want uitgangspunt moet zijn dat ieder kind de hulp krijgt die het nodig heeft.”

Een meevaller is er vanuit de uitkering die de gemeente krijgt van het Rijk: die valt ruim 2 miljoen euro hoger uit dat was verwacht. Andere opvallende afwijkingen: vanwege de gestegen bouwkosten zal Lelystad aan de nieuwbouw van scholen volgend jaar ruim 800.000 euro meer kwijt zijn dan was begroot, de energielasten zorgen voor een stijging van 500.000 euro, de inkomsten uit bouwleges zijn daarentegen een miljoen euro meer dan eerder was begroot en de rente die Lelystad moet betalen over leningen valt ruim 700.000 euro lager uit dan was gedacht.

Compliment

Dat er in al die plussen en minnen toch een sluitende begroting kan worden gepresenteerd, is een groot compliment aan de organisatie, vindt wethouder Grimbergen. “Met ook nog extra investeringen in het beheer van de wijkcentra (multifunctionele accommodaties, de MFA’s), renovatie en nieuwbouw van sportaccommodaties, het opknappen van de Neringpassage, culturele activiteiten in de wijk en de uitbreiding van vrijwilligersactiviteiten, allemaal zaken die de gemeenteraad bij de behandeling van de Kadernota voor de zomer op het wensenlijstje had staan.”

Ravijnjaar

Dat neemt niet weg dat het perspectief op ‘ravijnjaar’ 2026 nog altijd somber is. “Dat geldt voor vrijwel alle gemeenten in Nederland. Vanaf dat jaar gaat de uitkering van het Rijk aan de gemeenten op de schop, en dat betekent dat we dan afstevenen op een enorm tekort. Maar we volgen het advies van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), om nu een reële begroting te presenteren. Dus er wordt niet voorgesorteerd op mogelijke bezuinigingen, want de VNG onderhandelt nog met het Rijk over dat ‘ravijnjaar’. Dat er vanaf die tijd bezuinigd zal moeten worden, dat staat echter wel vast,” zegt Grimbergen.

Geplaatst op 5 oktober 2023.

{jcomments on}