Skip to main content

Ook stadhuis wil tienercollege, apart onderwijs voor 10-14 jaar

09 maart 2022
Theo van Rhijn

Lelystad heeft een stap gezet op weg naar een tienercollege. Dat is een onderwijsvorm voor kinderen die aan het einde van de basisschool op de een of andere manier niet toe zijn aan de overgang naar het voortgezet onderwijs, bijvoorbeeld doordat hun kennisniveau beter kan of doordat ze er emotioneel niet rijp voor lijken. Een tienercollege voorziet in een aangepast programma waarin leerkrachten uit het basis- en het voortgezet onderwijs samenwerken.

Onderwijswethouder Madelon van Noort heeft haar handtekening gezet onder een intentieovereenkomst met twee leerkrachten die graag deze vorm van onderwijs willen, Arjan Luiten en Davide van der Sluis. Dat wil zeggen dat de gemeente zich verplicht ernaar te streven dat de stad een dergelijk college krijgt.

Een tienercollege (ook wel tienerschool genoemd of aangeduid als 1014 Onderwijs) is een vierjarig programma voor kinderen tussen de tien en de veertien van wie bij aanvang wordt verwacht dat ze op hun twaalfde niet klaar zullen zijn om een juiste keuze voor hun verdere schoolloopbaan te maken. De bedoeling is, ze in die vier jaar met onder meer aangepast projectonderwijs zo te ontwikkelen dat ze daarna klaar zijn voor de derde klas van het schooltype dat het beste bij ze past.

Gorinchem had tien jaar geleden de Nederlandse primeur. Emmeloord heeft er inmiddels ook eentje. EenVandaag maakte in 2018 een reportage over de onderwijsvorm; de foto bij de kop van dit stuk is van die reportage afkomstig.

{jcomments on}