Skip to main content

Plan: voedsel uit de polder ook op bord in de polder

02 april 2019
Theo van Rhijn

De gemeente Lelystad doet mee aan een samenwerkingsverband van Flevolandse bedrijven en overheden om voedsel zoveel mogelijk in een regionale kringloop te houden, uit een oogpunt van duurzaamheid.

Concrete plannen zijn nog niet bekendgemaakt, maar alle gemeenten in het gebied, de provincie en Flevofood, een vereniging van ondernemers in de foodsector, hebben gisteren in het stadhuis van Lelystad een eerste officiële bijeenkomst gehouden.

Een zogenoemde korte voedselketen moet zorgen voor een efficiëntere productie en distributie van voedsel, met minder energieverbruik. De verantwoordelijke Lelystadse wethouder, Elly van Wageningen: "Het is belangrijk samen na te denken hoe we onze ernstige voedselverspilling kunnen tegengaan, maar ook hoe we meer voedsel in onze eigen regio kunnen verwerken. Nu wordt het op verschillende plekken in de wereld bewerkt voor het bij ons terugkomt."

Leden van Flevofood zitten in de landbouw, de verwerking, de logistiek, de handel, winkels en horeca en catering. Ze werken onder meer samen door kennis uit te wisselen, elkaars restproducten te gebruiken en gezamenlijk te vervoeren. De organisatie is ook bettrokken bij internationale projecten, waaronder FoodChains 4 EU. In dit project werken vijf Europese regio’s en universiteiten samen aan het stimuleren en ondersteunen van innovaties in de voedselketen.

Meer informatie 

{jcomments on}