Overleg moet naar oplossing leiden in Flevo Golf Resort
De gemeenteraad lijkt niet van mening te zijn veranderd als het gaat om woningbouw op de golfbaan: het antwoord was nee, en als het aan de raad ligt blijft het dat. Tegelijkertijd moet er wel een oplossing komen voor het gebied, juist ook als het gaat om de straten, pleinen, perken en golfbaan zelf. Wethouder Piet van Dijk wil graag in overleg met de betrokken partijen over die oplossing en waardeert een duidelijk signaal van de raad waarover wel en waarover niet onderhandeld kan worden.
Hoofdpijndossier
De gemeenteraad praatte dinsdagavond over het dossier, dat inmiddels een flink hoofdpijndossier begint te worden. Reden voor een nieuw gesprek was de hernieuwde poging van Unigolf, ontwikkelaar van het Flevo Golf Resort, om extra woningen te mogen bouwen in het gebied. Aan de randen en op een deel van de golfbaan wil men 109 woningen bouwen. Die grond is van Unigolf, maar het bestemmingsplan staat die extra woningen niet toe. Het bedrijf heeft dus de gemeenteraad nodig om het bestemmingsplan te wijzigen.
De gemeenteraad gaf eerder echter aan daar niet aan mee te willen werken. Mensen zijn juist in dat gebied gaan wonen vanwege het wonen in het groen en ‘op’ de golfbaan, is de overweging. Het past niet om dan nu alsnog een deel van de golfbaan te bebouwen.
Overnemen ‘om niet’
Maar er zit een addertje onder het gras. Het openbaar gebied, de straten, pleinen en perken, zijn van de projectontwikkelaar. Bewoners van het Golf Resort klagen over het onderhoud daarvan. In het ideale scenario zou de gemeente die grond overnemen, inclusief de golfbaan, van Unigolf. Dat wil ze ‘om niet’ doen, omdat het toekomstige onderhoud en eventueel achterstallige onderhoud de gemeente sowieso geld gaat kosten. Sterker: Unigolf moet geld meegeven daarvoor.
Unigolf zegt echter het extra geld van de bouw van extra woningen nodig te hebben om het project Flevo Golf Resort fatsoenlijk af te kunnen sluiten en de golfbaan over te kunnen dragen aan de Golfclub Flevoland, bespeler van de baan. Ook het clubhuis zou dan worden overgedragen. De golfclub ziet die oplossing wel zitten, omdat er dan een 9-holesbaan overblijft in plaats van de 18-holes van voorheen, en die is voor de golfclub goed zelf te exploiteren.
Nieuw plan
Unigolf heeft eerder de golfbaan al gesloten en startte een rechtszaak tegen de gemeente vanwege de weigering om extra woningen te mogen bouwen. Nu is de golfbaan voor de helft weer open en is de rechtszaak ingetrokken, maar heeft Unigolf een nieuw verzoek voor woningbouw gedaan. Iets minder woningen dan de 138 uit het eerdere plan, maar altijd nog een aanzienlijk aantal van 109.
Om tafel gaan
Wethouder Piet van Dijk gaf dinsdag aan graag met Unigolf en andere belanghebbenden uit het gebied om tafel te gaan om te zien wat er mogelijk is. Daarbij gelden voor de gemeente een aantal principes. Zo moeten ook de andere partijen, zoals de bewonersvereniging Flevo Golf Resort, de bewonersvereniging van het Golfpark, het Burgerinitiatief Flevo Golf Resort e.a en de Golfclub Flevoland daarbij worden betrokken, zodat uit een participatieproces blijkt wat het draagvlak is voor een bepaalde oplossing.
Verder moet er de garantie van Unigolf zijn dat de golfbaan voor langere tijd open kan blijven. Dat kan alleen als de grond overgedragen wordt aan de gemeente of de golfclub, met daarbij financiële middelen voor toekomstig beheer en onderhoud. Datzelfde geldt voor de overdracht van de openbare ruimte: ook daar zal Unigolf voldoende moeten bijdragen voor toekomstig onderhoud en beheer.
Nieuwe onrust
Verschillende partijen in de gemeenteraad gaven dinsdag aan verbaasd te zijn dat er nu weer een verzoek van Unigolf ligt voor extra woningbouw. Het wakkert de onrust onder bewoners in en omwonenden van het gebied aan, zeggen ze.
Het burgerinitiatief, de felste tegenstander van extra woningbouw in het gebied, gaf aan dat de gemeente Unigolf moet gaan onteigenen. Volgens Ton Weijers van het initiatief is dat de enige manier om snel tot een oplossing te komen. VVD-raadslid Marco Boogaard gaf aan dat dit op dit moment helemaal niet kan, omdat de raad in juni 2021 in een motie de wethouder heeft opgeroepen met de partijen te gaan overleggen en onteigenen pas kan als alle andere oplossingen, inclusief dat overleg, uitgeput zijn.
Scenario’s
Van Dijk gaat daarom zeer binnenkort met alle partijen om tafel. Hij denkt de gemeenteraad daarna scenario’s te kunnen voorleggen voor de verschillende oplossingen: wat zou overname van het openbare gebied en het toekomstige beheer en onderhoud de gemeente gaan kosten als men niet meegaat in de eis van extra woningen en wat zou het kosten als men dat wel of deels wel doet? De keuze is daarna weer aan de gemeenteraad.
Geplaatst op 17 januari 2023.
{jcomments on}