Skip to main content

Opnieuw alarm over gevaarlijk geachte muggen

06 december 2017
Theo van Rhijn

 

De drie zijn medisch entomoloog (insenctenexpert) Bart Knols, bioloog Wouter van der Weijden van het Centrum voor Landbouw en Milieu en Wilfred Reinhold van de stichting platform Stop invasieve exoten, die al jaren hamert op de risico's. Volgens hun gegevens, die ze ontlenen aan de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), komt de Aziatische bosmug in Flevoland in elk geval ook voor in Zeewolde. Gelekoortsmuggen zijn verder aangetroffen in Haarlemmermeer en het Moerdijkgebied,  de tijgermug op de bloemenveiling van Naaldwijk,  in Assen,  Aalten, Haarlemmermeer, Weert en Montfoort, en de Aziatische bosmug in Rotterdam.

De dieren kunnen onder meer het zikavirus dragen en dengue (knokkelkoorts)  en chikungunya veroorzaken. De laatste ziekte, die niet dodelijk is, maar wel na een periode van hoge koorts jarenlange gewrichtsklachten kan veroorzaken, komt volgens het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) sinds een paar jaar voor in Europa. Dengue, met zware griepachtige verschijsnelen en soms complicaties die dodelijk kunnen zijn, is in Nederland al langer bekend door mensen die tjdens een reis werden besmet. Het zikavirus wordt vooral in verband gebracht met risico's voor zwangeren.

De insecten komen binnen met partijen gebruikte banden, zeggen de drie, maar ook met  het sierplantje lucky bamboo en die exemplaren staan niet in deze lijst. De telling is dus niet compleet. "In 2015 zijn exotische muggen gevonden bij de kwekers van deze sierplantjes in Amstelveen, Lansingerland en Westland, en in 2016 in Amstelveen en Kaag en Braassem." De banden worden onder meer gebruikt in de landbouw.

In eerdere jaren, vanag 2009, werden ook ongewenste exoten aangetroffen in Almere, Emmeloord, Hardenberg, Veenendaal,  Oosterhout, Oss en Etten-Leur, aldus  Stop invasieve exoten. En er is in eerdere jaren ook een vierde muggensoort gesignaleerd die virussen kan verspreiden: de Amerikaanse rotspoelmug, zegt het platform.

De Nederlandse overheid heeft het probleem al jaren geleden onderkend, maar doet er volgens de schrijvers niet genoeg aan. Ze doen een oproep aan de Kamercommissie voor Volksgezondheid. De commissie zou de minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge, moeten vragen in te grijpen.  "Tijgermugvrije import van gebruikte banden en Lucky bamboo is in de praktijk mogelijk gebleken en zou door middel van regelgeving moeten worden afgedwongen. En de NVWA zou daar streng op moeten toezien." Stop innovatie exoten probeerde eerder dit jaar vergeefs via de rechter een strengere aanpak af te dwingen.

Een kaart van Nederland met de vindplaatsen sinds 2009 die als bijlage naar de Kamer is gestuurd, is te downloaden via https://wetransfer.com/downloads/b70fbc3cd3d00a57d792b2cb1a6a5bb820171205232730/cddb68b78fa57ed205455e6a7d1af70520171205232730/f281ef

{jcomments on}