Skip to main content

Op naar het volgende feest: 100 jaar Zuiderzeewet

09 januari 2018
Theo van Rhijn

Honderd jaar Zuiderzeewet wordt in heel Flevoland en het aangrenzende IJsselmeergebied gevierd. In de Noordoostpoldert is al een tentoonstelling te zien.

Op 14 juni is het 100 jaar geleden dat de Zuiderzeewet werd gepubliceerd in het Staatsblad en daarmee van kracht werd. In die wet stond dat de staat zou zorgen voor afsluiting van de Zuiderzee met een dijk 'van de Noordhollandsche kust door het Amsteldiep naar het eiland Wieringen en van dit eiland naar de Friesche kust bij Piaam' en dat gedeelten zouden worden ingepolderd.

Het was het bestuurlijke sluitstuk van vele tientallen jaren overleg en discussie, niet alleen in Den Haag, maar ook met particulieren. In 1886 was de Zuiderzeevereniging opgericht. Die wilde een plan voor afsluiting en gedeeltelijke inpoldering van de Zuiderze uitvoeren. Dat plan werd opgesteld door een jonge ingenieur, Cornelis Lely. Hij was al in 1891 klaar, maar politieke en economische ontwikkelingen leidden ertoe dat pas in het laatste jaar van de Eerste Wereldoorlog spijkers met koppen werden geslagen. Dat gebeurde mede omdat in 1916 bij een watersnood heel Waterland onderliep en tot in Amsterdam koeien werden ondergebracht.

FOTO FOTOSTUDIO WIERD

https://www.100jaarzuiderzeewet.com/

https://www.youtube.com/watch?v=i_n2rQHFZKg

https://historiek.net/zuiderzeewet/57664/

{jcomments on}