Skip to main content

Oostvaardersplassen moeten deels droog, wat doe je met de vis?

12 maart 2018
Theo van Rhijn

 

Deskundigen buigen zich over een bijzonder beheersprobleem in de Oostvaardersplassen: eind dit jaar moet tijdelijk het waterpeil fors omlaag en wat doe je dan met de vissen? Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat, Sportvisserij Nederland, Waterschap Zuiderzeeland en de provincie Flevoland gaan er deze week mee aan de slag.

Voor eind dit jaar staat een zogenoemde moerasreset op het programma. Die periodieke ingreep is nodig om het moeraskarakter van het gebied te handhaven. Bij zo'n reset wordt de waterstand 80 cm verlaagd voor een periode van drie à vier jaar. Grote delen vallen droog –  op ongeveer 1/3 van de grote plas blijft een beetje water staan en dat is alles. Dat is te weinig voor de vissen, waaronder veel karpers. Daarom wordt een deel overgezet naar het Markermeer.

Deze week worden grootte en conditie van de vispopulatie bekeken. Zeventig karpers krijgen een zender en worden uitgezet in het Markermeer. Daarna wordt gevolgd of ze daar blijven of dat ze zich verplaatsen naar onder andere de randmeren. Aan de hand daarvan wordt beslist of het Makrermeer een  afdoende oplossing biedt of dat naar andere oplossingen moet worden gezocht.

De Oostvaardersplassen maken deel uit van het Natura 2000-netwerk. Dit is een Europees netwerk waarin landen samenwerken om de natuur beter te beschermen en beheren. De Flevolandse bijdrage is het in stand houden van een leefgebied van 31 verschillende soorten vogels. Daarvoor is moeras met riet nodig en zonder de periodiek drooglegging verdwijnt dat.

De foto is een aantal jaren geleden gemaakt door een amateur van Zoom.

{jcomments on}