Herverdeling rijksgeld kan miljoenenstrop zijn – als die er komt
Lelystad kan miljoenen mislopen door een andere verdeling van rijksgeld waarover wordt gepraat, al is het nog onzeker of die herverdeling er komt.
Lelystad moet in dat geval rekening houden met een jaarlijks nadeel van 50 tot 100 euro per inwoner. Dat kan dus oplopen tto 8 miljoen euro minder per jaar. Dat geldt ook voor Zeewolde. Dronten en Noordoostpolder leveren – als het plan doorgaat – iets minder in met tot 25 euro per inwoner. Urk krijgt fors meer: 150 euro per inwoner extra.
Het gaat om de verdeling van het geld uit het gemeentefonds. Dit begrotingsfonds is de belangrijkste inkomstenbron voor gemeenten. Het geld daaruit wordt gebruikt voor de financiering van publieke voorzieningen zoals de sporthal, de bibliotheek en het theater. Een verlaging van de toelage heeft dus ingrijpende gevolgen voor deze gemeentelijke voorzieningen.
De verdeling vindt plaats op tal van kenmerken, zoals het aantal inwoners, maar ook of de gemeente een centrumfunctie voor de regio vervult en als gevolg daarvan voorzieningen in stand houdt waar ook mensen buiten de gemeente gebruik van maken. Het plan is die verdeelsleutel te wijzigen.
De Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) adviseert het rijk echter daar opnieuw naar te kijken, omdat sommige gemeenten er veel meer op achteruit gaan dan bedoeld was. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft zelf om het advies gevraagd.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Omroep Flevoland.
{jcomments on}