Megastroomstoring: veiligheid en kundigheid moeten beter
Om ongelukken met hoogspanning zoals het miljoenendrama van afgelopen najaar in Lelystad en omgeving te voorkomen, moeten zowel de procedures als de veiligheidsprotocollen en het kennisniveau van de betrokken medewerkers beter. Dat is een van de voorlopige conclusies van internationaal technisch bureau DNV, verpakt als aanbevelingen aan netbeheerder Tennet. Die heeft het bureau zelf in de arm genomen.
“De resultaten en aanbevelingen van het onderzoek zijn met betrokken partijen besproken en DNV vertrouwt erop dat deze aanbevelingen goed opgevolgd worden, waardoor dit soort incidenten in de toekomst zoveel mogelijk voorkomen worden,” aldus het bureau zelf in een openbare versie van het rapport.
Dat rapport is overigens voorlopig, het onderzoek gaat nog door.
Tennet zelf spreekt van 'een uitzonderlijke combinatie van technische issues, menselijk handelen en procedurele onduidelijkheden'.
Op vrijdagmiddag 2 september ontstond rond 15.00 uur in een hoogspanningsstation in Dronten brand na een kortsluiting. De oorzaak, kort samengevat, was het omzetten van een schakeling vanwege werkzaamheden die niet had gemogen omdat in Lelystad ook een schakeling was uitgevoerd die op dat deel van het net invloed had. Een hoogspanningslijn tussen beide stations raakte overbelast, begon te smeulen en zakte door de hitte naar beneden.
Daarbij werd de Hanzelijn geraakt en maandenlang reden er geen treinen tussen Lelystad en Dronten.
De kortsluiting en de val van de kabels op die van de spoorlijn veroorzaakten lichtflitsen die tot ver in de omtrek werden waargenomen.
Geplaatst op 8 februari 2023.
{jcomments on}