Nieuwjaarsreceptie met volop mooie wensen voor de stad
Veel mooie wensen voor de stad en een zinnetje vol optimisme over Lelystad Airport. In het stadhuis werd woensdagavond de traditionele nieuwjaarsreceptie van de gemeente gehouden. Daarbij was het de bedoeling dat burgemeester Mieke Baltus de aanwezigen zou toespreken, maar zij was door ziekte uitgeschakeld. Locoburgemeester Dennis Grimbergen nam het daarom van haar over.
Het verhaal begon met wat algemene goede voornemens. “We hebben gezien wat het coronavirus met ons leven doet. Daarom is het belangrijk aan onze gezondheid te werken. Door regelmatig een wandeling of fietstocht te maken door onze prachtige natuur of samen te sporten in de sportschool of in de buitenruimte. Ten tweede: de verharding in onze maatschappij, die zich vaak online manifesteert, baart ons zorgen. Laten we elkaar daarom niet loslaten en naar elkaar blijven omzien. Maak bijvoorbeeld eens wat vaker een praatje met uw buurman of buurvrouw die alleen woont. Onze derde wens is ook dat we al het talent dat er in onze stad is, goed benutten. Met name bij de jeugd, want die is onze toekomst. En tot slot mogen we best wat trotser op onze stad zijn. Want als je het wilt zien, is ‘ons Lelystad’ een van de mooiste steden die er zijn.”
Ook de gasten konden wensen uiten, door die op te schrijven en op een groot bord met de kaart van Lelystad te plakken. En: er werd een compilatie vertoond van de filmpjes met nieuwjaarswensen die Radio Lelystad vorige week op een aantal plekken in de stad heeft opgenomen.
Vluchtelingen
Grimbergen zei met het stadsbestuur terug te kijken op een bewogen jaar, met mooie en minder mooie gebeurtenissen. Het raadsakkoord met de daarbij afgesproken en sluitende begroting was er wat het college betreft een uit de eerste categorie, de oorlog in Oekraïne een uit de tweede. “Vooral nu beseffen we weer hoe belangrijk die vrijheid is. Sinds februari bieden we in de SGL opvang aan zo’n 350 Oekraïense vluchtelingen. We zijn onder de indruk hoe goed en snel de opvang op poten werd gezet, met hulp van maatschappelijke organisaties en vele vrijwilligers. Hartverwarmend ook om te zien dat Lelystedelingen bereid waren om hun huizen open te stellen. Een groot compliment aan iedereen die daaraan bijdroeg of dat nog steeds doet."
Maar er zijn meer zorgen, vervolgde hij: woningtekort, energiecrisis, tweedeling, armoede. "Mensen die moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen, geen geld meer hebben voor de dagelijkse boodschappen en zelfs hun verwarming uitzetten om geld te besparen. De gemeenteraad heeft daarom, naast de financiële steun die er al vanuit het Rijk is, een miljoen euro extra uitgetrokken om steun te bieden aan hen die dat het hardst nodig hebben. Nog deze maand komen we met een plan hoe we met dat extra geld inwoners het beste kunnen helpen.”
Veiligheid
Verder stond hij stil bij de veiligheid. “We zijn blij dat de criminaliteit in Lelystad de afgelopen jaren flink gedaald is. Ook geven Lelystedelingen de veiligheid in de stad een goed rapportcijfer. Wel zijn inwoners zich onveiliger gaan voelen in hun eigen buurt. Daarom gaan we de komende jaren met extra geld vanuit het Rijk aan de slag om criminaliteit verder te bestrijden en jongeren voor te lichten om te voorkomen dat ze al op jonge leeftijd in de criminaliteit belanden. Lelystad moet een veilige plek zijn waar iedereen in vrijheid kan leven.”
Er is ook aandacht voor verbetering van het algehele welzijn in wijken waar relatief veel mensen het moeilijk hebben. "Zo is er de komende jaren flinke financiële steun vanuit het Rijk voor het stadsdeel Lelystad Oost, dat is aangewezen als een van de twintig meest kwetsbare gebieden in Nederland. De wijken van Lelystad Oost zijn gelukkig wel groen en kansrijk, het zijn wijken om trots op te zijn. Daarom werken we samen met inwoners, politie, onderwijs en maatschappelijke organisaties de komende jaren aan verbetering van die wijken. Niet alleen door de kwaliteit van woningen te verbeteren, maar ook door achter de voordeuren te kijken en bewoners waar mogelijk psychische of financiële hulp te bieden.”
Groei
En dan zijn er de groeiambities. “We willen groeien van 80.000 naar 100.000 inwoners en daarmee bijdragen aan de grote landelijke woningopgave die er ligt. Die ambitie is echter niet alleen ingegeven door een getal. We willen voor onze huidige inwoners ook kwaliteit toevoegen. We passen daarom de infrastructuur, het onderwijs en het culturele aanbod aan de groei van de stad aan. Want we bouwen niet alleen aan de stad, we bouwen ook aan de samenleving.”
Al met al was de toon voor de toekomst optimistisch. "We zijn een stad met potentie door onze gunstige ligging in het hart van Nederland met goede verbindingen over de weg, het water en het spoor. Lelystad zit bij de top van logistieke hotspots in Nederland. Grote nationale en internationale commerciële spelers hebben zich inmiddels gevestigd in onze stad. Maar ook andere grote bedrijven hebben interesse om zich in Lelystad te vestigen. Daar profiteert ook het bestaande bedrijfsleven weer van, bijvoorbeeld door samenwerkingen aan te gaan."
Airport
En dan het hete hangijzer. De opening van Lelystad Airport is 'naar verwachting in 2024', zegt het stadsbestuur. En die zal 'een verdere impuls geven aan de economie in de regio en tegelijkertijd de regio Haarlemmermeer en Schiphol ontlasten'.
Geplaatst op 11 januari 2023.
{jcomments on}