Skip to main content

Nieuwe sterren op ‘Walk of Fame’ bij entree voor de bioscoop (met video)

07 juni 2024
Kees Bakker

Bij de entree van de bioscoop zijn vrijdagmiddag elf nieuwe sterren onthuld. Het is de lokale ‘Walk of Fame’, genoemd naar het beroemde origineel in Hollywood, waar een jaar geleden de eerste negen sterren zijn neergelegd. Daarmee wordt Lelystedelingen een eerbetoon gebracht die geheel vrijwillig zich hebben ingezet voor de stad, of die door hun landelijke bekendheid een ambassadeursrol voor de stad hebben vertolkt. 

Hé, die ken ik!

“Wat is er nou leuker dan, als je naar de film gaat, je zo’n tegel ziet en denkt ‘Hé, die ken ik!’?’ Sterker: elke bioscoop moet een lokale Walk of Fame hebben,” vindt eigenaar Johan Kok van Kok CinemaxX. En omdat er nog ruimte was, heeft een jury onder voorzitterschap van Julius Wolthuis van Filmtheater Lelystad zich gebogen over de inzendingen van namen die volgens Lelystedelingen ook een ster verdienen.

De voorwaarde om er te mogen liggen, waren hetzelfde. “Je moet iets betekend hebben voor Lelystad, of nog doen, in de brede zin van het woord. Doordat je specifiek, met woorden en daden, iets gedaan hebt voor Lelystad of doordat je door je bekendheid Lelystad op de kaart hebt gezet.” Politici, dus ook gemeenteraadsleden, en mensen die zich puur beroepsmatig hebben ingezet voor Lelystad, zijn uitgesloten. Bovendien moet het gaan om nu nog levende personen, op één uitzondering na. “Ingenieur Cornelis Lely heeft vorig jaar al een ster gekregen. Zonder hem hadden we hier nu niet gestaan, dus dat is logisch.”  

De namen

Dat heeft de volgende nieuwe sterren opgeleverd:

  • Hetty en Hans Beugelink, oprichters van Theatervereniging JTL, en de vrijwilligers van JTL
  • Ger Koreman, initiator van tal van initiatieven en ‘mister Positivo’
  • Margriet Doorenspleet van het GOL, de belangenvereniging voor menen met een beperking, en de vrijwilligers van het GOL
  • Dorée de Kruijk, oprichter van het Nationaal Film Festival voor Scholieren dat jaarlijks in Lelystad wordt gehouden
  • Mila Romijn van de stichting ‘Met Inzet Lukt Alles’, en de vrijwilligers van die stichting
  • Hajé de Jager, belangenbehartiger in tal van gremia voor het bedrijfsleven in Lelystad
  • Jan Staphorst van Radio Lelystad, en de vrijwilligers van Radio Lelystad
  • Ferdi Stofmeel, acteur (en ooit leerling van JTL)
  • Ed Goudriaan, festivaldirecteur van het Sea Bottom Festival
  • Edsilia Rombley, zangeres en presentatrice

De elfde ster is een speciale vermelding waard. “De jury vond ook dat Meta Jacobs, sociaal bevlogen voor medemens en stad, een ster verdiende, maar zij maakt ook deel uit van de jury. Vandaar dat in een apart juryberaad, zonder haar erbij, besloten is haar ook een ster te geven, en haar daar vrijdag mee te verrassen. Dat is gelukt. Ze was met stomheid geslagen, en voor mensen die Meta kennen: dat krijg je niet snel voor elkaar bij haar,” lacht Johan.

Eerste negen sterren

De eerste negen sterren zijn vorig jaar juli onthuld: ingenieur Lely, scheepsbouwer Willem Vos van de Batavia en zijn team, bedenkers van de stoeptegels tegen zinloos geweld Irma en Arie van der Mee, windsurfer Kiran Badloe, oud-voetballer Aron Winter, hondenkenner Martin Gaus, oprichter van het Filmtheater Lelystad Julius Wolthuis, oud-gedeputeerde Andries Greiner en de familie Kok van Kok Experience.