Nationale attractie Belevenissenbos nog altijd zaak vrijwilligers, 'we kunnen alles zelf'

Het Belevenissenbos heeft afgelopen maand subsidie gekregen van de Europese Unie, om voorzieningen zodanig te verbeteren dat de Lelystadse bosspeeltuin een volwaardige bestemming wordt voor schoolreisjes. Maar wie zitten er eigenlijk achter dat succesnummer?
Het Belevenissenbos is open sinds 2012, maar maakt de laatste jaren een opmars in populariteit onder toeristen en Lelystedelingen. Met een piek in coronatijd, toen besloten veel mensen om een middag te spenderen in het bos. Het wordt onderhouden door vrijwilligers en de organisatie daarachter is een stichting, waarvan landschapsontwikkelaar André Rijsdorp de voorzitter is.
Rijsdorp had bij het ontstaan van het idee jonge kinderen: “Ik vond het saai om op mijn kinderen te wachten tot ze uitgespeeld waren in een grote speeltuin, mijn kinderen vonden het saai om te wandelen. Toen dacht ik: wat nou als we een groot bos creëren waar volwassenen kunnen wandelen en kinderen overal kunnen spelen. Het beste van twee werelden, het blijkt ook uitstekend te werken.”
In het Belevenissenbos zijn inmiddels ruim 150 speeltoestellen in gebruik, grotendeels langs en over het water. Je kan er wandelen, paarden spotten, picknicken en overnachten met je tent op de bushcamps. Ook de scoutinggroep Ascanen is er gevestigd en gaat regelmatig op avontuur in het bos.
Gedreven groep
Ondanks dat er steeds meer bezoekers komen, vanuit heel Nederland, is het voor de vrijwilligers goed te doen om het Belevenissenbos te onderhouden. “We zijn een kleine, gedreven groep. We hebben onze eigen spullen, zoals een graafmachine en andere belangrijke materialen. Ook hebben wij allemaal certificaten behaald, waardoor we alles zelf mogen en kunnen doen,” zet Rijsdorp uiteen. Ook de uitbreiding met het EU-geld wordt in eigen beheer gedaan.
Volgens hem is het zo’n succes omdat het concept laagdrempelig en toegankelijk is. Het Belevenissenbos is namelijk gratis te bezoeken, maar een kleine donatie van 1,50 euro per persoon is gewenst voor een dag plezier. “Mensen willen graag buiten zijn en het is ook een concept wat je nergens anders hebt. Het is grootste speelbos van Europa.”
Volgende maand wordt er een nieuw project gepresenteerd: Het Verhaal van Flevoland. Later maakt Rijsdorp hier meer over bekend.
FOTO'S: FOTOSTUDIO WIERD