Lelystad telt relatief veel mensen met kanker, vooral longkanker
Lelystad heeft per aantal inwoners iets meer kankerpatiënten dan het landelijke gemiddelde en sommige wijken tonen uitschieters voor sommige soorten van deze ziekte. De grootste betreft longkanker. Die diagnose wordt in het midden van de de stad, van Kempenaar tot Waterwijk, de helft vaker gesteld dan gemiddeld.
Dat blijkt uit een overzicht dat is gepubliceerd door het kennisinstituut Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), aangeduid als de kankeratlas. Wie deze digitale atlas opent, kan per soort kanker de afwijking zien en dan geografisch nauwkeurig tot op de eerste drie cijfers van de postcode, maar meer algemene overzichten zijn ook mogelijk. De overzichten geven nauwkeurige percentages, maar de samenstellers zeggen er wel bij dat die zijn ontstaan uit statistische bewerkingen van uiteenlopende bronnen, waarvan sommige schattingen zijn.
Bovendien wijzen ze erop dat iemand in een gebied met een hoog percentage niet zelf een groot risico hoeft te lopen, daarvoor spelen te veel persoonlijke factoren een rol.
Longkanker is een van de vormen waarbij de spreiding sowieso niet gelijk is, zegt het instituut. Dat was ook al bekend uit verscheidene eerdere onderzoeken. Mensen met weinig geld en weinig scholing roken gemiddeld meer dan theoretisch opgeleiden met een hoge welstand en roken is bij longkanker een belangrijke factor. De atlas bevestigt dat over heel Nederland longkanker vaker voorkomt in wijken met bewoners uit die eerste groep.
Maar ook hier geldt dat je daar geen extra risico loopt. Je vergroot de kans op longkanker door zelf te roken, niet door in een buurt te wonen waar veel buurtgenoten roken.
Een ander Lelystads cijfer: in de zone Kempenaar, Schouw, Hanzepark, Tjalk en Grietenij wordt bijna de helft vaker hoofd-halskanker vastgesteld, tumoren in het gebied van keel, neus, mond en oor.
Geplaatst op 17 januari 2023.
{jcomments on}