Lelystad kan best snel groeien, maar hoe en waar; de A6 over?
Lelystad kan fors groeien, maar onder voorwaarden en met elk jaar de vinger aan de pols. Daarover bleken voorstander van snelle groei Dennis Grimbergen (VVD) en criticus Sjaak Kruis (GroenLinks) het gisteren in elk geval eens te zijn in het programma ‘Van Rhijn praat bij met…’ op Radio Lelystad.
Het huis met een tuintje zal dan niet altijd het uitganspunt zijn. Beide raadsleden benadrukken dat bescheiden hoogbouw geen taboe is en dat het aanbieden van uiteenlopende soort huizen voor uiteenlopende soorten gegadigden essentieel is. Een knelpunt daarbij is de beschikbare grond. Uitwijken naar de andere kant van de A6, en dan aan de noordkant van de stad, wordt onvermijdelijk. Kruis vindt dat een obstakel, Grimbergen een interessante uitdaging.
Grimbergen verdedigde het onlangs vastgestelde streven van de gemeente in twintig jaar veertigduizend huizen te laten bouwen. De stad heeft er nu dertigduizend. Kruis vreest dat een zo hoog tempo leidt tot leegstand, bestuurlijke problemen en verwaarlozing van de bestaande stad. Hij gaat uit van een eerder geplande tienduizend. Maar Grimbergen merkte wel op dat die veertigduizend een wens zijn en geen wet van Meden en Perzen. Kruis op zijn beurt verklaarde niet tegen een snellere groei te zijn, maar dan wel eerst een onderzoek naar de mogelijkheden en consequenties te willen zien.
De discussie heeft inmiddels de aandacht getrokken van landelijke experts – en ook die zijn verdeeld.
De Amsterdamse Geograaf Piet Renooy schreef vorige maand in een digitaal discussiestuk: “Ja, er is een grote vraag naar woningen in de Randstad. Maar wie in Flevoland wil wonen, kan daar allang terecht. In Lelystad stagneert de groei al jaren.” De vertrekkers wil naar Muiden of Amstelveen, niet naar Lelystad of Purmerend, aldus Renooy.
Maar de Delftse hoogleraar Peter Boelhouwer, gespecialiseerd in woningbouwbeleid, brak in het tijdschrift Binnenlands Bestuur een lans voor de polderhoofdstad. “1 miljoen nieuwe woningen in de komende tien jaar. Ik verwacht niet dat we dat gaan redden, en al helemaal niet in de steden meesten zijn helemaal niet geïnteresseerd in een stedelijk appartement, maar in een huis op de grond liefst buiten de echte stad. Waar kan dat? In de regio, en het liefst op een plek met een goede verbinding met meer stedelijke gebieden.” Lelystad is daar een goed voorbeeld van, zegt Boelhouwer. “Ik kom er regelmatig. Ik vind het helemaal geen gekke plek om te wonen.”
Hij maakte wel een kanttekening. “Maar ik denk wel dat de gemeente er verstandig aan doet om een grote woningbouwopgave als dit niet alleen te doen, maar goed af te stemmen met de rest van de regio. En te blijven zorgen voor goede voorzieningen en verbindingen.”
{jcomments on}