Skip to main content

Lage wereldprijs legt proef met duurzame bonen deels lam

06 januari 2022
Theo van Rhijn

Flevolandse boeren, onder meer uit Lelystad, stoppen met de grootschalige verkoop van veldbonen voor eiwitrijke voeding, omdat ze er op de internationale markt niets aan verdienen – de wereldmarktprijs is te laag. Het gaat om deelnemers aan een duurzaamheidsproject van de provincie, Flevo Veldboon. Ze blijven wel er wel mee bezig, voor de lokale markt en vanwege het opdoen van kennis en ervaring. Het project blijft dus wel, maar voorlopig op kleine schaal.

“Willen we kunnen concurreren met de internationale markt, dan moeten we verkopen onder kostprijs. We hebben besloten dit voor het komende teeltseizoen niet te doen, omdat we niet op voorhand willen tekenen voor een verliesgevend gewas – waarvan wij tegelijkertijd zeker weten dat het een enorme potentie heeft,” aldus bioboer en agrarisch ondernemer Jaco Burgers uit Lelystad.

Flevo Veldboon is opgezet om te kijken of deze bonen op grote schaal voedselgrondstof kunnen worden. Ze zijn op een duurzame manier te verbouwen en de hoop is dat ze op termijn ook als vleesvervanger kunnen dienen.

De boeren uit Flevoland willen dat ‘lokaal geteeld voedsel ook een waarde krijgt’. “De veldbonen zijn goed voor de biodiversiteit, de bodem en halen stikstof uit de lucht. De consument en het klimaat vragen hier immers om. In België ontvangen boeren een premie per geteelde hectare veldbonen, in Nederland niet. Dit maakt nou net het verschil.”

{jcomments on}