Krapte aan elektriciteit bedreiging voor bedrijvigheid en woningbouw
De krapte op het elektriciteitsnet bedreigt ook de nieuwbouw van woningen in Flevoland. Dat blijkt uit de tussenstand van een onderzoek van netbeheerder Tennet. Eerder leken vooral nieuwe bedrijven die veel elektriciteit gebruiken de dupe te worden van de krapte, de zogenaamde grootverbruikers, maar ook voor kleinere bedrijven, bedrijven die willen uitbreiden en nieuwbouwwoningen is het geen vanzelfsprekendheid dat ze kunnen worden aangesloten.
Problemen bekend
De problemen op het elektriciteitsnet zijn al langer bekend en spelen niet alleen in Flevoland. Ook Friesland, Overijssel, Gelderland en Utrecht hebben krapte. Om die definitief op te lossen is er een nieuw elektriciteitsstation nodig en moet de capaciteit van een 4-tal hoogspanningstransformatoren worden verzwaard. De eerste is niet eerder dan in 2026 gereed, het tweede laat tot 2029 op zich wachten.
Voor Noordelijk Flevoland, dat is aangesloten op het net van Friesland en Overijssel, betekent dat op dit moment een probleem dat waarschijnlijk tot 2026 speelt, voor de rest van Flevoland (Almere, Lelystad, Dronten en Zeewolde) zal het probleem pas tussen 2027 en 2029 zijn verholpen.
Grote gevolgen
“De impact van deze leveringscongestie is groot en werkt door op allerlei ontwikkelingen in Flevoland; nieuwe grootverbruiksaansluitingen kunnen niet gerealiseerd worden; bestaande grootverbruiksaansluitingen kunnen niet uitgebreid/verzwaard worden; het economische vestigingsklimaat wordt hierdoor beïnvloed en zoals het nu wordt aangegeven zal de leveringscongestie een stevige doorwerking hebben op het laagspanningsnet en bijbehorende woningbouw voor de komende jaren tot uiteindelijk 2029,” zegt de provincie.
Er loopt nu een onderzoek, een zogenaamd ‘congestiemanagementsonderzoek’, van netbeheerder Tennet. De eerste resultaten van dat onderzoek bieden geen soelaas. Pogingen om grote bedrijven ertoe te bewegen hun elektriciteitsverbruik te spreiden, zodat daarmee ruimte ontstaat voor andere bedrijven, heeft weinig tot niets opgeleverd. Tennet, de hoogspanningsbeheerder, en Liander, de regionale netbeheerder, gaan nu kleinere bedrijven actief benaderen om hen voorlichting te geven over de mogelijkheden van het verspreiden van het elektriciteitsverbruik. Daarmee moeten bedrijven die extra elektriciteit nodig hebben, zoals bijvoorbeeld uitbreidende bedrijven, worden geholpen. De uitkomsten van het totale onderzoek worden in het derde kwartaal van dit jaar verwacht.
Op dit moment kunnen nieuwe grootverbruikers niet op het net worden aangesloten, net als ondernemingen die fors willen uitbreiden. Andere bedrijven die willen uitbreiden komen op een wachtlijst te staan en horen deze zomer wanneer ze aan de beurt zijn. Voor kleine bedrijven en woningen dreigt er in te nabije toekomst ook een probleem bij aansluiting op het laagspanningsnet.
Geplaatst op 9 juni 2023.
{jcomments on}