‘Kompassieloop’ beleeft in Lelystad haar vuurdoop
In Lelystad wordt zaterdag de allereerste Kompassieloop tegen kanker gehouden. Door het stadshart lopen dan honderden sportieve wandelaars een afstand van 7 kilometer, waarin diverse markante gebouwen worden aangedaan. De opbrengst komt ten goede aan het inloophuis Passie in de Botter en de organisatie van de Roparun tegen kanker tijdens Pinksteren 2024.
Door Marc Broekmans
Drijvende kracht(en)
Wim Bok, voormalig kankerpatiënt en bestuurslid van de Roparun, en al lang één van de acht atleten in het Lelystadse Roparunteam, is één van de drijvende krachten achter de Kompassieloop, waarvan de start en finish plaats vinden bij scholengemeenschap Porteum.
De stad Dokkum was een lichtend voorbeeld voor de organisatie, vertelt de 66-jarige Wim Bok: “We hopen dat-ie net als in Dokkum om het jaar gehouden kan gaan worden. Naast het Inloophuis Passie is ook de Roparun (Rotterdam-Parijs run) een doel. We ondersteunen elkaar. De landelijke Roparun heeft enige jaren geleden ook het interieur van het inloophuis mogelijk gemaakt.”
“We beginnen met de Kompassieloop om zeven uur ‘s avonds en het is een verrassende wandeling door het centrum van Lelystad, waarbij je op plekken komt die je nog nooit hebt gezien waarschijnlijk. Markante gebouwen zijn de brandweerkazerne waar we doorheen lopen en nog wat gaan mee maken. Het stadshart wordt verlevendigd door cultuurmakers met zang, dans, muziek en een BN’er met een eigen platenlabel. Zijn voornaam is Thomas en hij treedt ergens op de route op. Er zijn acteurs van theatergroep Droog actief. Ook door schouwburg de Agora wordt gelopen. Er is een voor en achterloper en de duur is ongeveer twee en een half uur.”
Er is eerder in Dokkum al om het jaar zo’n loop gehouden, met afgelopen jaar zelfs 1.500 deelnemers, ondersteund door de middenstand. “In Lelystad moet dat nog groeien. De man met de baard doet een bijdrage, evenals de penitentiaire inrichting Lelystad, Delifrance en andere bedrijven.”
Logistiek
Wim Bok heeft zich vooral met de logistiek van de Kompassieloop bezig gehouden. “We starten bij Porteum en we kunnen in de toekomst opschalen van 250 deelnemers nu naar hogere aantallen en meer steun van de middenstand. Het geld van de Roparun van mei gaat naar projecten die open op de site vermeld staan, zodat iedereen weet waar het terecht komt. Volwassenen betalen tien euro, de jeugd vijf euro. Het geld van de Kompassieloop gaat naar workshops en de huur van het pand van inloophuis Passie.”
“Via de Roparun in mei van dit jaar doneerden we 23.000 euro aan een ambulance voor Stichting Ambulancewens. Verder Is er geld bijeen gebracht voor de stichting haarwensen en besteed aan workshops in ziekenhuizen, waaronder kookworkshops, cursussen praktische vaardigheden zoals macrameeën, maar ook schoonheidsbehandelingen.”
Verlichting
“Er zal in de Kompassieloop een mix zijn van kankerpatienten en hun naasten. Ik ken iemand die met een overleden vriend in gedachten meeloopt. Het ziekenhuis doet nog niet mee dit jaar vanwege andere verplichtingen, wellicht wel in 2024. We zorgen zaterdagavond vanaf zeven uur voor verlichting, mensen kunnen zelf ook zaklantaarns meenemen voor de donkere stukken. De route is goed begaanbaar.
Kernpunt is de kompassie voor de medemens die de strijd met de ziekte aan gaat. In de nabije toekomst krijgen in Nederland een op de twee mensen al kanker. Ik weet wat zo’n loop voor mensen kan betekenen. De Roparun heeft me er eerder doorheen gesleept toen het niet goed ging en veel voor me vergoed.”
Roparun
De Roparun liep in 2023 vanuit Twente naar Rotterdam, maar komend jaar is gekozen voor de zuidelijke route in de regio Compiegne, 250 kilometer ten noorden van Parijs, en dan wordt er in 48 uur naar Rotterdam gelopen. De Lelystadse atleten doen daar ook aan mee.
Wim Bok: “Het team krijgt er twee EHBO’ers bij, vier lopers worden gewisseld. Een collega van mij gaat mee voor de inrichting van het basiskamp en als fietsbegeleider. Er doen 24 mensen aan mee, van wie 8 lopers. De zestien zijn fysio’s, fietsers, kookteams en coördinatoren.”
“Ons doel met het Roparun team wordt door de Kompassieloop versterkt. Het wordt een belevenis en ik denk dat we zaterdagavond qua opbrengst op ongeveer 3.000 tot 4.000 euro uitkomen. Na inschrijving met QR en tikkie is nog mogelijk op de dag zelf.”
Geplaatst op 5 oktober 2023.
{jcomments on}