Integraal huisvestingsplan sport ging dinsdag vooral over voetbal
De gemeenteraad heeft zich dinsdag gebogen over het Integraal Huisvestingsplan Sport. Dat is een plan van, schrik niet, 188 pagina’s waarin de huidige sportvoorzieningen en toekomstige sportbehoefte in Lelystad in beeld zijn gebracht, waardoor de gemeenteraad kan zien waar er in de toekomst keuzes kunnen worden gemaakt en waar in moet worden geïnvesteerd, of er voor gekozen wordt dat niet te doen.
De meeste sportaccommodaties in Lelystad zijn eigendom van de gemeente en het beheer, de verhuur en het onderhoud zijn ondergebracht bij een bedrijf waar de gemeente eigenaar van is, Sportbedrijf Lelystad. Het is voor het eerst dat er een dergelijk plan wordt gemaakt, en over het algemeen heerste daar dinsdag grote tevredenheid over, al gaven veel raadsfracties aan dat ze vanwege de omvang nog niet het hele plan hadden kunnen lezen.
Voetbal
Veel van het gesprek dinsdag ging echter over de drie voetbalverenigingen die Lelystad rijk is. Het plan is opgesteld door een extern bureau, en de voetbalverenigingen hebben natuurlijk een prominente plek in de Lelystadse sportwereld. De een heeft ruimtegebrek en wil graag uitbreiden, de ander heeft ruimte over, en een van de denkrichtingen in het plan is dat voetbalverenigingen gaan samenwerken en gebruikmaken van elkaars faciliteiten voor bijvoorbeeld trainingen.
Dat viel de verenigingen rauw op het dak toen het plan twee weken geleden gepresenteerd werd. Op Omroep Flevoland lieten ze weten hierin niet gekend te zijn en het een absurd idee te vinden. Zowel wethouder Dennis Grimbergen als directeur-bestuurder Eelco Derks van Sportbedrijf Lelystad liet dinsdag weten dat dit niet klopt. Bij de totstandkoming van het IHP Sport zijn er diverse bijeenkomsten geweest, waar ook de voetbalverenigingen bij waren uitgenodigd en op zijn komen dagen. Verder heeft Grimbergen naar aanleiding van recente klachten over overlast ook regelmatig overleg gehad met Batavia ’90 en Unicum, twee van de verenigingen. “Dat ging niet expliciet over het IHP Sport, maar daar zijn wel mogelijke oplossingen voor de overlast aan de orde gekomen.”
Keuzes voor politiek
Grimbergen benadrukte dat het huidige plan slechts denkrichtingen bevat en dat het aan de gemeenteraad is straks keuzes te maken. Verder zal er bij de uitwerking van concrete plannen natuurlijk ook worden overlegd met betrokken verenigingen. Het rumoer had echter ook de gemeenteraad bereikt en die was er nog niet helemaal gerust op.
Overigens is het idee van elkaars faciliteiten gebruik te maken niet nieuw: eerder maakten Unicum en SVL wederom bij Omroep Flevoland bekend te gaan samenwerken om Unicum gebruik te laten maken van velden bij SVL, om zo de wachtlijsten voor de jeugd weg te werken. Dat plan is een stille dood gestorven en lijkt tegenwoordig ook een taboe te zijn in gesprek met betrokkenen bij de verenigingen.