'Illegale recreanten gevaar voor Trintelzand en voor zichzelf'
Trintelzand – dat is het voor de biodiversiteit opgespoten zand langs de Markerwaarddijk even voor Enkhuizen – blijkt in trek bij illegale recreanten. Dat is niet alleen slecht voor de natuur, maar ook gevaarlijk, zegt Hans Vos van beheerder Rijkswaterstaat.
"We zien motorcrossers, kitesurfers, mensen die parkeren op het fietspad langs de dijk. Zelfs een auto met boottrailer," aldus Vos. Bordjes met 'verboden toegang' verdwijnen en hekken worden opengebroken, meldt hij.
Trintelzand is bedoeld als rustgebied voor vogels. De aanwezigheid van mensen verstoort die rust en daarom is het terrein gesloten voor publiek. Maar de bezoekers lopen ook gevaar, zegt Vos. "Die borden zetten we niet zomaar neer, er is echt een reëel gevaar. Deze gebieden worden ook niet permanent in de gaten gehouden, dus als er wat gebeurt is er niet 1,2,3 hulp. Dat moeten mensen zich heel goed realiseren."
Om te beginnen is een deel drijfzand. Verder komt er volgens de beheerder regelmatig blauwalg voor en daarnaast is vogelgriep een risico. "Wanneer een hond bijvoorbeeld een besmette gans in zijn bek neemt, kan de hond ook ziek worden. En als de vogels opvliegen, verspreiden ze de vogelgriep."
Nog een punt: de opgespoten oevers en bermen zijn bedoeld als dijkversterking. "Als die kapot worden gereden, zorgt dat voor erosie en aangrijpingspunten voor het water."
En het is allemaal niet nodig, vindt Vos: er zijn genoeg gebieden waar recreanten wel veilig en legaal terecht kunnen.
Geplaatst op 27 juli 2022.
Dit bericht kwam tot stand in samenwerking met Omroep Flevoland.
{jcomments on}