Skip to main content

Harde strijd voor en tegen bijvoeren Oostvaardersplassen

28 februari 2018
Theo van Rhijn

 

De provincie Flevoland is op verschillende fronten een offensief begonnen om het winterbeheer van de Oostvaardersplassen te beschermen tegen acties van tegenstanders. Dat gebeurt met informatie, maar ook met juridische maatregelen. Donderdag is echter besloten alsnog te voederen, om onrust te voorkomen.

Vorige week werd een boswachter telefonisch bedreigd, mensen gooien voedsel over het hek, er wordt gesproken over 'kiepwagens vol dode dieren' en er worden vergelijkingen met de Tweede Wereldoorlog gemeld. Van de bedreiging is aangifte gedaan en op het bijvoeren staan boetes, zegt de provincie. Zij is verantwoordelijk voor het beleid, dat wordt uitgevoerd door Staatsbosbeheer. Het gebied valt onder de Wet natuurbescherming. Dat houdt in dat het hier gaat om wilde dieren en dat bijvoeren zonder ontheffing verboden is.

"De afgelopen dagen zien we de emoties rondom de Oostvaardersplassen toenemen. De discussie verhardt zich. De provincie en Staatsbosbeheer begrijpen dat de situatie vragen en onrust oproept. Om deze reden zetten wij nogmaals uiteen waarom wij handelen zoals wij doen. Het doel van het huidige beleid is om de natuur de ruimte te geven. Natuurlijke processen zijn leidend in de Oostvaardersplassen. Dat betekent niet dat Staatsbosbeheer als uitvoerder van het natuurbeleid niets doet," aldus de provincie.

Boswachters schieten een dier af als het volgens hun oordeel de winter niet gaat overleven. Het oordeel wordt geveld aan de hand van een vast protocol. "Het individuele welzijn van het dier is daarbij uitgangspunt," zegt de provincie. Het zou in de praktijk niet of nauwelijks voorkomen dat beesten langzaam creperen.

Bijvoeren zou alleen de sterkere dieren helpen, aangezien die de zwakkere wegduwen. "Bovendien kunnen dieren door extra voedsel vruchtbaar worden in een periode waarin dat helemaal niet gunstig voor ze is. Bijvoeren over een langere periode heeft ook als nadelig effect dat de kuddes groter worden." Dat bijvoeren gebeurt soms georganiseerd en openlijk. De foto bij dit artikel is van RTV Drenthe, dat zondag bij zo'n actie aanwezig was.

Overigens is een commissie in opdracht van de provincie bezig het beleid te evalueren. Het provinciebestuur verwacht dit voorjaar met een voorstel voor een beheersplan te komen.

 {jcomments on}