Skip to main content

Groen en waterpartijen moeten de stad aanpassen aan klimaat

03 mei 2023
Geschreven door Theo van Rhijn

Koopmanshof en omgeving, een deel van Warande, de bedrijfshaven Flevokust en een deel van de wijk in ontwikkeling Campus Midden worden (voor een deel letterlijk) groener gemaakt op kosten van het rijk. De provincie en het waterschap, Zuiderzeeland, hebben ze uitgekozen als deel van de Flevolandse inbreng in een landelijk project voor aanpassingen aan de klimaatverandering, het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie.

De uitgekozen stukken stad krijgen behalve meer groen ook meer ruimte voor water. Dat wordt nodig geacht vanwege de grotere afwisselingen tussen perioden met zware regen aan de ene kant en grote droogte aan de andere kant. Een gebied met veel groen blijft in hete periodes koeler. In Warande gaat het om de wadi’s, open waterlopen die ook kunnen worden gebruikt als speelterrein. 

Wethouder Sjaak Kruis is een van de mensen achter de Flevolandse invulling. Daarvoor werken de gemeenten, Zuiderzeeland en de provincie samen in een vast verband, onder de titel Klimaat Adaptie Flevoland. Klimaatadaptatie is aanpassen aan de klimaatverandering, los van de maatregelen om die verandering te beteugelen.

"Door een groenere leefomgeving maken we verschillende wijken niet alleen mooier. Het maakt de locaties ook minder kwetsbaar voor extreme weersomstandigheden. Meer groen zorgt ervoor dat we hevige buien beter op kunnen vangen. Het zijn koelere plekken tijdens hete zomers. Een ander voordeel is dat een nattere bodem verdroging in droge zomers tegengaat. Tot slot zijn de groene plekken in de wijk ook mooie ontmoetingsplekken en een mogelijkheid om te recreëren," aldus Kruis en waterschapsbestuurder Andries Poppe.

Geplaatst op 3 mei 2023.

{jcomments on}