Gouden Eeuw herleeft even met handelsmunt leeuwendaalder op koopvaarder Batavia

Muntmeester Bert van Ravenswaaij heeft vandaag op de Batavia de eerste zilveren leeuwendaalder van 2025 overhandigd aan directeur Ariane Hoog van Batavialand. Deze munt is gebaseerd op een oude, die net als het schip een grote rol speelde in de handel in de Gouden Eeuw: een leeuwendaalder uit 1575. De heruitgave zelf is een jaarlijkse traditie, maar ter gelegenheid van het 450-jarig bestaan van dit historische Nederlandse betaalmiddel brengt Koninklijke Nederlandse Munt (Van Ravenswaaijs werkgever en de producent van onder meer het Nederlandse muntgeld) een exclusieve serie herslagen uit in goud en zilver.
“De leeuwendaalder werd vanaf 1575 in Nederland geslagen met als doel het vergemakkelijken van de exporthandel. De munt groeide uit tot een zeer geliefde handelsmunt die de hele wereld over heeft gereisd op handelsschepen. Het is dan ook toepasselijk om de eerste leeuwendaalder uit te reiken op de Batavia,” aldus Van Ravenswaaij. “ De kans is zeer groot dat de originele leeuwendaalders werden meegenomen op de verre reizen naar nieuwe werelden.”
Waar de leeuwendaalder allemaal is geweest, is niet bekend, maar het staat vast dat hij werd meegenomen naar Nieuw Amsterdam, het huidige New York.
Dollar
Er kan zelfs gesteld worden dat deze Nederlandse munt de voorloper is van de Amerikaanse dollar, aldus het muntbedrijf. Het woord dollar is volgens sommige deskundigen een verbastering van het woord daalder en de leeuwendaalder zou bekend zijn geweest als lion dollar. Volgens andere experts is het weliswaar niet zo dat de dollar afstamt van de daalder, maar hebben beide namen wel dezelfde oorsprong: de taler, een oude Tsjechische munt.
Een en ander heeft overigens ook een zakelijke kant: Koninklijke Nederlandse Munt is al heel lang een commerciële onderneming en onder meer de leeuwendaalders zijn te koop via zijn site. Voor de ingewijde: “(...) verkrijgbaar in Zilver 1 en 2 Ounce en in Goud 2 Ounce. Alle uitgiften zijn ontworpen door de Britse ontwerper Jody Clark, wiens muntdesign is gebruikt voor het vijfde en laatste portret van Koningin Elizabeth II.”
De prijzen lopen uiteen van 219 euro tot 8299 voor het afgebeelde setje van twee gouden.