Skip to main content

Ger brengt al 24 jaar lang paaslicht in de Ontmoetingskerk

01 april 2021

Al sinds 1997 maakt Ger Postma op zijn zolder de paaskaars voor de Ontmoetingskerk. De paaskaars is een kaars die in de paasnacht voor het eerst wordt ontstoken. Het licht symboliseert in de katholieke en in de protestantse liturgie het licht van de verrezen Christus.

"Het mooiste vind ik als het kaarsen kunnen zijn die een bepaalde boodschap hebben," zegt  Postma. Het doel van de kaars is, iets van Gods licht uit te stralen. Naast die boodschap vindt Postma het belangrijk mensen af te beelden, want: "De mensen ontvangen de boodschap van God."

Zelf kaarsen maken

Het is allemaal begonnen met het decoreren van een kaars uit de winkel, maar toen er steeds meer verzoeken kwamen, besloot Postma zelf kaarsen te maken. "Dit soort kaarsen zijn niet meer te koop in winkels." Hierom worden de kaarsen nu gemaakt in een zelfgemaakt vat, want ook die mal vervaardigt Postma het liefste zelf. Om een kaars te maken, is wel geduld nodig. "Als je het heel snel wilt doen, dan kun je het beter niet doen," zegt Postma stellig. De klus vergt namelijk minimaal zes uur, met twee tussenpozen.

Kruiswegstatie

Naast de paaskaars heeft de kruiswegstatie een plek gekregen in deze protestantse kerk. Met Postma's kaarsen is een nabootsing van de lijdensweg van Christus vanaf het gerechtsgebouw tot en met de begrafenis  te zien.

De mensen in de kerk zijn blij met de kaarsen. "Ger wat doe jij dat toch altijd mooi, blij dat ze weer in de kerk staan," zegt een mevrouw enthousiast. En als Postma de kaars in de houder zet, geeft dit hem een gelukkig gevoel. "Ik ben blij dat mensen het mooi vinden, want het kan voor mijzelf wel voldoening geven, maar als je dan ziet dat anderen het fijn vinden – dan denk ik: het is goed."

Benieuwd hoe Ger Postma de kaarsen maakt? Verslaggever Desi Bootsman ging bij hem langs en de reportage vind je hier.

{jcomments on}