Nieuwe raad kiest voor overleg, geen strijd coalitie-oppositie
De gemeenteraad heeft zich dinsdag unaniem geschaard achter het voorstel van de drie grootste partijen voor ‘een nieuwe bestuurscultuur, waarin de oude tegenstelling ‘coalitie versus oppositie’ wordt losgelaten’. Voor de vorming van een nieuw college wordt nu eerst ingezet op een raadsakkoord, een basis voor het beleid voor de komende periode waarin een zo groot mogelijk deel van de raad zich kan vinden.
Oude werkwijze
Tot nu toe was het zo dat na de verkiezingen een aantal partijen, onder leiding van de grootste partij, bij elkaar ging zitten om te kijken of ze een coalitie wilden en konden vormen. Dan wordt er een coalitieakkoord geschreven, worden daar de wethouders bij gezocht, worden de portefeuilles verdeeld en wordt dat geheel voorgelegd aan de gemeenteraad. Als die er dan vervolgens ook nog iets van vindt en dat tot (kleine) wijzigingen in het coalitieakkoord leidt, wordt dat vervolgens ook een raadsakkoord genoemd.
Nieuwe werkwijze
Maar de door de VVD, Jong Lelystad en GroenLinks voorgestelde werkwijze is radicaal anders. Er wordt eerst gekeken naar waar alle veertien in de gemeenteraad vertegenwoordigde partijen het over eens zijn, om vervolgens met zoveel mogelijk partijen een akkoord op te stellen. Dat akkoord moet concrete en meetbare doelen bevatten voor de komende vier jaar, waar al die deelnemende partijen zich dan aan committeren. Vervolgens wordt gekeken welke werkwijze en welk vergadermodel daarbij passen, zodat de samenwerking tussen fracties optimaal kan zijn, ‘zowel bij de kaderstelling als bij de visie- en besluitvorming over belangrijke dossiers’.
Het aardige is dat er ook afspraken worden gemaakt over hoe om te gaan met onderwerpen waar partijen het niet over eens zijn, en over de omgangsvormen onderling.
College met vakwethouders
Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk partijen meedoen aan het raadsakkoord. Vervolgens wordt dan gekeken naar de samenstelling van een college, met wethouders die vooral vakbekwaam zijn en niet namens een partij in het college deelnemen, maar namens alle partijen die het raadsakkoord hebben ondertekend.
Dat laatste is ook een uitdaging. In het oude model komen partijen altijd met een wethouder uit de eigen gelederen, vaak iemand die op de kandidatenlijst voor de verkiezingen stond. In het nieuwe model zijn er drie mogelijkheden: fracties komen zelf met eén of meer wethouderskandidaten, waarna daar over gestemd wordt, er volgt een open sollicitatieprocedure waarbij iedereen, ook van buiten de stad, kan solliciteren op een wethouderspost of er wordt gezocht naar een mix van beide mogelijkheden. Mooi Lelystad en het CDA spraken dinsdag alvast hun voorkeur voor de open sollicitatieprocedure uit.
Medio juni resultaat
Er zijn door de gemeenteraad twee procesbegeleiders aangesteld die dit proces gaan begeleiden. Gekozen is voor externe, profesionele bestuurskundige adviseurs, Magdeleen Sturm en Herman Grootelaar. Het geheel betekent dat er de komende weken heel veel overleggen en gesprekken plaatsvinden tussen de veertien partijen, tegelijk of in deelgroepen. Uiteindelijk moet dat medio juni leiden tot een nieuw college.
Foto's: © Paul Klukhuhn
{jcomments on}