Skip to main content

Gemeente zet € 2500 op bij zich hebben inbrekersgereedschap

05 april 2018
Theo van Rhijn

Die boete mag officieel niet zo heten en heeft juridisch de vorm van een last onder dwangsom https://www.wetrecht.nl/dwangsom/. Hij bestaat al, maar bedraagt nu 140 euro en 'voor de doorgewinterde inbreker lijkt dit geen prikkel te zijn om van gedrag te veranderen', aldus de gemeente. De strafbaarstelling zelf is ook plaatselijk geregeld: in Lelystad is het verboden op een openbare plaats inbrekerswerktuigen bij zich te hebben. De handhaving wordt uitgevoerd door de politie. Wie wordt betrapt, krijgt de eerste keer een waarschuwing, maar bij elke volgende overtreding wordt de dwangsom opgelegd.

Het is geen primeur, zegt de gemeente, en elders zijn goede ervaringen opgedaan. Dat wil zeggen: "Uit ervaringen van onder andere de gemeenten Putten en Tilburg blijkt dat er nog geen recidivegevallen bekend zijn." Putten was in 2014 een pionier.  "Ik heb enthousiaste en creatieve ambtenaren die ervan houden om juridisch de grenzen op te zoeken en te kijken wat er toch binnen de wet mogelijk is," zei burgemeester Henk Lambooij destijds in een interview.  De 140 euro is het bedrag dat de Vereniging Nederlandse Gemeenten inmiddels hanteert in een leidraad.

De vraag blijft hoe je vaststelt dat spullen inbrekerswerktuigen zijn, aangezien het als regel gaat om gereedschappen en voorwerpen die ook voor legale doeleinden kunnen worden gebruikt. Als de agenten hun werk nauwkeurig genoeg doen, is de ingreep echter toch legaal, blijkt uit jurisprudentie. De foto is van de politie in de regio Rotterdam.

https://www.lelystad.nl/4/Lelystad/Nieuws-2018/April/Betrapt-worden-met-inbrekerswerktuig-kan-je-in-Lelystad-duur-komen-te-staan.html

https://hetccv.nl/onderwerpen/woninginbraak/trends-en-innovatie/inzet-last-onder-dwangsom/

{jcomments on}