Skip to main content

Geen nieuwe rechtszaak rond moord op Deventer weduwe

29 augustus 2023
Geschreven door Kees Bakker

De ‘Deventer moordzaak’ hoeft niet opnieuw voor de rechter te worden gebracht. Aanvullend onderzoek geeft daar geen aanleiding toe, vindt de landsadvocaat, die dat adviseert aan de Hoge Raad. Die neemt daar naar verwachting op 19 december een beslissing over.

Geruchtmakend

De Deventer moordzaak is één van de geruchtmakendste moordzaken in Nederland. Op 25 september 1999 werd het slachtoffer, de 60-jarige weduwe Jacqueline Wittenberg, dood gevonden in haar woning in Deventer. Onderzoek van de politie leidde naar haar financieel adviseur, Lelystedeling Ernest Louwes.

In eerste instantie werd Louwes in maart 2000 vrijgesproken. In hoger beroep later dat jaar werd hij alsnog veroordeeld tot twaalf jaar cel. In 2003 werd een verzoek tot herziening van de zaak toegekend. Uit nader onderzoek bleek niet alleen dat de manier, middels een geurproef, waarop Louwes was gelinkt aan een gevonden mes niet deugde, het mes bleek zelfs niet het moordwapen te zijn. Tijdens het onderzoek voor het herzieningsverzoek werd echter ook nieuw bewijsmateriaal gevonden: bloedsporen nop de blouse van de weduwe die van Louwes afkomstig zijn. Mede op basis daarvan werd Louwes opnieuw veroordeeld tot 12 jaar cel.

Wel of niet?

Louwes heeft zelf altijd ontkend schuldig te zijn. Hij kreeg daarbij veel volgelingen, die zelfs meenden iemand anders aan te kunnen wijzen als dader, de klusjesman van de weduwe. Eén van de bekendste volgelingen van Louwes is Maurice de Hond, die openlijk in de media de klusjesman van de moord beschuldigde. Hij is daarvoor veroordeeld wegens smaad, omdat er voor die beschuldiging geen greintje bewijs is. Over die beschuldigingen en hoe de media daarmee omgingen, is zelfs een bioscoopfilm gemaakt: ‘De Veroordeling’.

Centrale figuur in die film is journalist Bas de Haan, gespeeld door Fedja van Huet, die uitgebreid onderzoek deed naar de zaak. Hij is één van degenen, samen met wijlen misdaadjournalist Peter R. de Vries, die wel overtuigd is van de schuld van Louwes. Haan schreef er een boek over, dat dus in 2021 is verfilmd.

Geen herziening

Louwes’ advocaat, Gert Jan Knoops, diende echter twee keer een nieuw herzieningsverzoek in. In 2004 werd een eerste verzoek afgewezen. Nu moet de Hoge Raad zich buigen over het tweede verzoek. In de regel wordt daarin het advies van de landsadvocaat overgenomen.

Er is door deskundigen op verzoek van Knoops nieuw onderzoek gedaan naar twee van de gronden voor de veroordeling van Louwes: telefoongegevens, vastgelegd door gsm-masten, die bewijzen dat Louwes zich ten tijde van de moord in de buurt van Deventer bevond en de bloedsporen op de blouse van de weduwe. Dat nadere onderzoek leidt echter niet tot ‘novums’: nieuwe inzichten of feiten over het bewijsmateriaal, concludeerde advocaat-generaal Aben vorig jaar al. Het advies aan de Hoge Raad is nu de zaak niet opnieuw voor de rechter te brengen en de veroordeling van Louwes te laten staan.  

Geplaatst op 29 augustus 2023.

{jcomments on}