Feest met Sint Maarten, 'voor het wij-gevoel'
Inwoners van Lelystad en bedrijven uit die plaats klimmen op de barricaden voor het behoud van de sint-maartensoptochten, onder meer omdat ze die van belang vinden voor het wij-gevoel van bewoners. Onder aanvoering van de vrijwilligersorganisatie Stila houden ze 11 november (komende zondag) activiteiten in een aantal buurten, onder de naam Lantaarnfestival.
De festiviteiten worden verbonden door een lichtjesroute, waarbij vrijwilligers langs de kant staan met lekkers voor de deelnemende kinderen.
Sint Maarten is een oude Nederlandse traditie die langzaam uit het straatbeeld verdwijnt, onder meer ten gunste van Halloween, aldus Stila. “Het oude en gezellige sint-maartenlopen zoals wij dit van vroeger kennen, is niet meer wat het is geweest,“ zegt Monique Onvlee, de voorzitter van deze stichting. “Als we kijken naar hoeveel kinderen er de laatste tien jaar aan de deur zijn geweest – slechts een handjevol. Heel erg jammer. En dat is ook de voornaamste reden dat ik hier iets aan wil doen. Het feest teruggeven aan het kind en het in een zodanig jasje steken dat ieder kind, van iedere afkomst, van iedere leeftijd, het weer graag viert.”
Maar het gaat verder: "Sint Maarten is wel meer dan alleen maar een lampion maken en langs de deuren gaan. Het is ook saamhorigheid en een wij-gevoel creëren – juist in deze tijd van groot belang."
Deze eerste editie wordt gehouden in de Kustwijk rondom Jol, Punter en oud Galjoen. "Wij wonen zelf in deze wijken en kennen daardoor deze buurt goed."
De deelnemers kunnen zich vanaf 16 uur verzamelen bij buurthuis De Dukdalf, in de Punter. Op de lijst met activiteiten: zwerfbingo (een educatief spel over de natuur en de impact van zwerfafval), sport en spel (met onder meer een springkussen, ringwerpen en limbodansen), pannenkoeken versieren en als afsluiting kinderdisco, ook weer in het buurthuis. Het feest duurt tot 21 uur.
De financiering gebeurt met vrijwillige bijdragen van de deelnemers en die moeten zich wel vooraf aanmelden; voor wie niets kan betalen, zijn op beperkte schaal gratis kaarten beschikbaar. Aanmelden en verdere informatie via de website van Stichting Stila.
{jcomments on}