Skip to main content

Erfgoedbeleid dat past bij een volwassen stad in de maak

09 februari 2023
Kees Bakker

De gemeente gaat een erfgoedbeleid opstellen. Daarbij wordt gekeken welke gebouwen en gebieden als ‘erfgoed’ moeten worden bestempeld en daarmee een beschermde status krijgen. Daartoe zal er eerst in maart een bijeenkomst worden gehouden voor betrokkenen en belangstellende inwoners, om hun ideeën mee te nemen in de uitwerking van het beleid.

Vervolg

De stap die nu wordt gezet is een vervolg op een vorig jaar door de gemeenteraad aangenomen voorstel, waarin het college van b+w wordt opgeroepen te komen met een ‘goede beschrijving van de stedenbouwkundig, landschappelijk en/of architectonische waarde van voor Lelystad karakteristieke gebouwen, ensembles en locaties.’ Daarbij moeten in ieder geval externe deskundigen van bijvoorbeeld het Cuypersgenootschap, Heemschut, Historisch Centrum Flevoland en de Erfgoedcommissie worden betrokken.

Beperkt erfgoed

Lelystad heeft namelijk sinds 2009 een Erfgoedcommissie. Die heeft tot nu toe op eigen initiatief of op verzoek van de gemeente een aantal ‘cultuur-historische waarderingen’ van gebouwen opgesteld, zoals van de SGL, de Viskwekerijwoningen, het ziekenhuis en de straalverbindingstoren.

Voor wat betreft het ziekenhuis heeft dat nog niet geleid tot het tot erfgoed benoemen van het oude gebouw, maar heeft de raad eerder wel besloten dat bij nieuwbouw in het gebied een deel van de oude gevel van het ziekenhuis bewaard zou moeten blijven. Officieel heeft Lelystad echter maar twee gemeentelijke monumenten: de Kubus en een gedeelte van het werkeiland, inclusief de gebouwen die daar op staan en het gemaal Wortman. Daarnaast heeft Lelystad twee archeologische rijksmonumenten, maar die liggen onder de grond: een scheepswrak uit 1460 dat onder water ligt voor de kust van Lelystad en een terrein met resten van een nederzetting uit ‘het vroegneolithicum B-middenneolithicum A’ om precies te zijn aan de Visvijverweg.

Volwassen

Volgens wethouder Sjaak kruis is het nu tijd om tot een volwaardig erfgoedbeleid te komen. “Wij vinden dat als college nodig en wenselijk, omdat we een steeds volwassenere en oudere stad worden, waarin erfgoed in toenemende mate een rol gaat spelen.”

Over de omstreden bouwplannen op werkeiland Lelystad-Haven, waar de buurt te hoop loopt tegen het Levagoplan van een appartementengebouw, verwacht Kruis volgende week meer nieuws te hebben.

Geplaatst op 9 februari 2023.

{jcomments on}