Skip to main content

Eigen krans voor homo's bij dodenherdenking

25 april 2018
Theo van Rhijn

 

Het Bureau Gelijke Behandeling Flevoland en de homo-organisatie Roze Flevoland leggen 4 mei tijdens de dodenherdenking een bloemstuk in de vorm van een roze driehoek bij het oorlogsmonument in het stadspark. Daarmee herdenken ze de homoseksuelen die in de Tweede Wereldoorlog vanwege hun geaardheid werden vervolgd.

Op het lint staat de tekst 'Liefde in vrijheid'.

Over het lot van homo's onder het naziregime wordt door historici en andere geïnteresseerden veel gediscussieerd. Volgens een onderzoek uit 2009 van historica Anna Tijsseling bijvoorbeeld kwam vervolging in Nederland niet vaak voor. Homoseksueel contact was echter wel verboden en kon leiden tot arrestatie en een celstraf van vier jaar. Er stond dus geen doodstraf op, maar homo's die in interneringskampen belandden, hadden het volgens andere bronnen extra zwaar, met vaak dodelijke afloop. Ze waren herkenbaar aan een roze driehoek op hun kleding en stonden binnen het kamp laag in aanzien. Volgens Duitse cijfers bezweek zestig procent tijdens de internering.

De Flevolandse organisaties wijzen op historisch onderzoek waarbij in totaal 160 Nederlandse veroordelingen werden gevonden. De Nederlandse homoseksuelen kwamen volgens deze onderzoekers terecht in gevangenissen, dus niet in kampen.

Tot de jaren zeventig werd het apart herdenken van homo's als ongewenst beschouwd, en er zijn wel mensen opgepakt omdat ze voor deze groep een krans legden. De laatste jaren verandert dat. Amsterdam heeft sinds 1987 een homomonument.

 {jcomments on}